23948sdkhjf

EU:s kontring mot importtullar

Som ett svar mot de importtullar som USA planerar införa på stål och aluminium vill EU lägga avgifter på en rad olika produkter – däribland jordnötssmör.
Om USA går igenom med sina planerade globala tullavgifter på stål och aluminium (på 25 respektive 10 procent) har EU, som anser att tullarna inte är förenliga med reglerna i WTO, svaret redo, förklarade man vid en presskonferens i Bryssel under onsdagen.

– Det skulle vara ett hårt slag och skadligt mot det transatlantiska förhållandet, men också slå globalt mot det regelbaserade handelssystemet, säger EU:s handelskommissionär, Cecilia Malmström, om ett potentiell införande av tullarna.

Inget beslut har fattats och därför har inte EU vidtagit några åtgärder, men enligt Malmström har man förtydligat att om USA tar steget så kommer det att skada EU och riskera tiotusentals europeiska jobb – vilket "måste bemötas med ett bestämt och proportionerligt svar".

Bland annat ska man framföra talan i WTO och samordna med andra parter som berörs, medan andra, snabbare åtgärder inkluderar 25-procentiga avgifter på ett antal produkter. Helt enligt reglerna i WTO, sade Cecilia Malmström.

Listan, som ännu inte publicerats, kommer att innehålla stål-, industri- och jordbruksprodukter. Bland de produkter som nämndes återgavs bland annat jordnötssmör och apelsinjuice.

Framförallt hoppas man att ett handelskrig kan undvikas, och att USA låter sig övertalas om att ändra sina planer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.092