23948sdkhjf

Anställer fler för energimätning med AI

Svenska Metrum kan med en nyemission på 26 MSEK fortsätta utvecklingen av sin teknik för AI (artificiell intelligens) för mätning av energi och elkvalitet.

Med tekniken kan brister och avbrott i elnätet förutspås. Bolaget kommer nu att dubbla antalet anställda, från 15 till 30 personer, på huvudkontoret i Göteborg.

Vi har arbetat med artificiell intelligens för att förutspå vad som kommer att hända i elnäten. Med den kunskapen kan beslut fattas med ett mycket bättre underlag och på så vis kan nätägarna göra stora besparingar, säger Magnus Andersson, CEO på Metrum.

Metrum har över 70 av Sveriges 100 största elnätsbolag som kunder, och de använder företagets lösningar i form av energi- och elkvalitetsinstrument och tillhörande mjukvaruapplikationer. Det ekonomiska tillskottet ger möjlighet att fokusera på fortsatt utveckling av mätinstrument och system med AI och på en global expansion.

Vi ser ett oerhört stort intresse för våra lösningar, inte minst i utvecklingsländer och framförallt i de afrikanska länderna. Vi har bland annat lyckats mycket väl i Zambia.

Det är Metrums största ägare, K-Svets Venture, som ökar sin ägarandel genom nyemissionen. Även statliga Almi Invest finns med som ägare i bolaget.

Källa: Metrum, artificiell intelligens, K-Svets Venture,

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109