23948sdkhjf

Nya metoder ska underlätta omvandling av skogsavfall

För att omvandla skogsavfall till transportbränslen krävs förbättrade metoder, enligt forskare från Göteborgs universitet som nu utvecklar ny teknik inom området.
Bland annat menar forskarna, som i en ny doktorsavhandling presenterar mätningar från Chalmers kraftcentral och Gobigas, att tjärbildningen behöver minska i processen som omvandlar skogsavfall till nya produkter.

Och att just ta tillvara på skogens resurser är enligt avhandlingens författare Dan Gall, vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet, viktigt.

– Sverige består av mycket skog, en resurs som bör utnyttjas bättre i omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger han i ett pressmeddelande.

Behöver vidareutvecklas
Vidare menar forskarna att för att omvandla skogsavfall till fordonsbränslen så behöver biomassan brytas ner till mindre komponenter som i ett senare led sätts samman till de önskade molekylerna, en teknik som idag finns men som måste finslipas.

– Tekniken finns tillgänglig idag, men den behöver vidareutvecklas för att vara konkurrenskraftig, säger Dan Gall.

En av teknikerna som används inom forskningen går som sagt ut på att minska tjärbildningen som uppstår när biomassa hettas upp. Det gör man genom att tillsätta bland annat alkalimetallföreningar som finns naturligt i biomassa. Dock kan alkalimetallföreningar skada utrustningen vilket gör det viktigt att kontrollera flödet av alkalimetaller, en utrustning för att mäta dessa förhållanden har nu anpassats för ändamålet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078