Lagarbete och kommunikation säkrade framgångsrik lansering

| Av Peter Nygren | Tipsa redaktionen

SSABs team förvandlade ett av sina mest komplicerade projekt för produktutveckling till ett av de smidigaste och snabbast genomförda.

Docol 1500M-EG är ett kallvalsat, avancerat höghållfast stål. Det kan användas till olika komponenter med stränga krav på låg vikt och hög energiabsorption, där det även behövs skydd mot korrosion. Hittills har stålet i första hand använts för tillämpningar i fordon, 

Läs också: SSAB ska bli världens lönsammaste stålbolag

Det som tillverkas med SSABs metod är ett martensitiskt stål med en hög hållfasthetsnivå, på över 1500 Mpa. I kombination med ett korrosionsskydd – i form av elektrogalvanisering – innebar detta en teknisk utmaning att utveckla.

Produkten lanserades 2017 och blev en succé. Många var inblandade i projektet och det krävdes noggrann planering, ett tätt samarbete och tydlig kommunikation i den globala projektgruppen. Utvecklingen gjordes med en stor, global biltillverkare i åtanke, och skulle samtidigt användas i flera olika bilmodeller i Kina, Sydkorea, Europa och Nordamerika.

Det som var speciellt krävande med Docol 1500M-EG var utvecklingsprocessens karaktär, berättar Jacky Li, som är Regional Sales Manager Automotive China, SSAB Europe.

Den viktigaste uppgiften var att tydliggöra projektets tidsschema och bygga upp ett förtroende hos kunden.

Läs också: De ska hitta framtidens stål-id

– Produktkraven i sig var komplicerade och tidtabellerna snäva. Dessutom skulle både förserier och serietillverkning av bilarna starta i Kina före de andra geografiska områdena, medan biltillverkarens huvudkontor som skulle godkänna produkten, låg i USA. Och till råga på allt skedde produktionen av stålet i Borlänge i Sverige.

Det var många människor inblandade, ofta i olika delar av världen. De arbetade tillsammans med ett snävt tidsschema. Forskning och utveckling på SSAB skedde som ett sömlöst samarbete mellan teknisk personal och medarbetare från olika funktioner som marknadsföring, försäljning och produktion.

– Eftersom Docol 1500M-EG är en strategiskt viktig produkt som ska göra det möjligt för oss att uppnå vår tillväxtstrategi var lanseringen jätteviktig.

En global projektgrupp bildades, enbart för att hjälpa till med den formella kommersialiseringen. SSABs interna arbetsgrupp hade medlemmar från Kina, Sydkorea, USA och Europa.

Läs också: Slitdelsnätverk växer

José Puente Cabrero, Product Manager Cold Rolled Products vid SSAB Europe, som också var projektledare och samordnare, förklarar:

– Det var av avgörande betydelse att vi alla hade en tydlig gemensam bild av mål, roller, timing och vårt beroende av varandra. 

Alla processer och rutiner – som överföring, legobeläggning och spaltning till slutlig leveransstorlek – måste finnas på plats och kommuniceras genom hela kedjan.

– Den tekniska personalen i USA var tvungna att ta hänsyn till tidsplanen i Kina när de utförde godkännandeprocessen för att säkerställa leverans enligt plan, berättar Bruce Wilkinson, Area Technical Manager SSAB Automotive, som hade ansvaret för det globala godkännandet av materialen.

Läs också: Pilotanläggning får 528 miljoner - nu startar bygget

Inom fordonsindustrin är det vanligt att starten för produktion av bilar föregås av en period på 6–12 månader när man producerar en förserie. Det var därför viktigt att stålet godkändes av biltillverkaren innan arbetet med prototyper och provserier började.

Docol 1500M-EG blev färdigt och klart för godkännande i mycket god tid – ett par månader före deadline. Mycket tydlig kommunikation och ett rationellt arbetssätt inom organisationen gjorde detta möjligt.

– Tack vare SSAB One, vår Lean-baserade ledarskapsfilosofi. Detta trots att både vår arbetsgrupp och kunden var utspridda över hela världen. Den andra viktiga faktorn var entusiasmen och engagemanget hos medlemmarna i arbetsgruppen, förklarar José Puente Cabrero.

Under projektets gång utvecklades helt nya metoder och verktyg för att utvärdera produkten. De kommer att fungera som en mall för framtida produktutvecklingsprojekt och tekniska utmaningar som kan uppstå.

Produkten är godkänd och i bruk, och intresset för den växer inom fordonsindustrin. Projektet har, menar man inom projektgruppen, satt nya standarder för framtida lanseringar.

– Docol 1500M-EG är ett tydligt bevis på att produkter av elektrogalvaniserat ultrahöghållfast stål kan användas i säkerhetstillämpningar som till exempel tröskelbalkar, säger José Puente Cabrero.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Petrokemins och skogsindustrins utmaningar lyfts på mässa

Plus

Vatten och kemikalier återtas i framtidens vattenrening

Framtidens industriella vattenrening handlar inte bara om att rena och återta vatten in i processerna utan lika mycket om att kunna återvinna processkemikalierna.

Rockwell samarbetar i Sverige

LKAB har spärrat av gruvområde

Frida forskar om skogsindustrins digitalisering

Ny forskning ska ta reda på vad som händer när skogsindustrin digitaliseras

Plus

Förfalskning stort problem – samarbete inleds

Nyhetsbrev

SSAB ska bli världens lönsammaste stålbolag

"När jag tittar på de mål vi satt och ser de åtgärder vi genomför känner jag mig väldigt övertygad om att vi kommer att nå vårt mål att bli världens mest lönsamma stålbolag av vår typ."

Arkiv

Nätverksguider för ökad digital säkerhet

Rockwell och Cisco har släppt nya nätverksguider som ska hjälpa företag att förverkliga drömmen om industriell IoT med gällande industrisäkerhetspraxis.

Myndighet firar med ny chef

Nu fyller Energimyndigheten 20 år.

Ny teknik producerar strategiska mineraler från gruvavfall

LKAB investerar i pilotanläggningar för att tillsammans med miljöföretaget Ragn-Sells industrialisera en ny innovativ teknik som förädlar avfall från järnmalmsproduktionen. Producerar fosfor och sällsynta jordartsmetaller, klassade av EU som strategiska mineraler med särskild vikt för industrin.

Skriv ut i 3D var du vill

Ett ökat utflöde med nästan 50 %

Svenska företag investerar utomlands som aldrig förr.

Utforska gruvan virtuellt

Var du än befinner dig i världen ska du kunna gå ner i den virtuella underjordsgruva som forskare vid Luleå tekniska universitet skapat. Du är tusen meter under jord och kan självständigt röra dig mellan schakt och gångar.

Rekordnivåer för vindkraft

Han blir chef för Metsä Board Husum

Industriell vattenhantering – en fråga om överlevnad

Fem motorer går på högvarv och pumpar 23 000 liter vatten per sekund vardera. 12 år tog projektet som nyligen stod klart tack vare imponerande ingenjörskonst. Med hjälp av industriell vattenhantering har man fått bukt med vattenkrisen i Telangana, en delstat i södra Indien.

Plus

Stora Enso:s VD - vurmar för innovativa lösningar

Karl-Henrik Sundström rekryterades för sex år sedan som chef för den svenskfinska skogskoncernen. Uppdraget var att utveckla verksamheten, med ny teknik och nya produkter och stärka ekonomin. Och det har gått bra för Stora Enso på senare år.

Rapsolja sänker utsläppen

Roboten fixar käket – med precision

Höganäs renar vatten

Höganäs AB meddelar att miljöskyddsmyndigheten i Kalifornien, EPA California, har utfärdat ett villkorligt godkännande för en processlösning för rening av dricksvatten från föroreningar.

Sydafrikansk gruva växer med svensk utrustning

Gruvmaskin i glaslabyrint

”Kör inte lastmaskin i glashus” är ett motto som Sandvik högaktningsfullt struntade i när företaget ville visa vad deras självkörande fordon går för.

De ska hitta framtidens stål-id

Slarv orsakar dioxinbränder

AR och VR blir snart vardagsmat

1000 ingenjörer sökes!

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

Ingår samarbetsavtal kring pumpar

Fiskeby Boards nye VD

Trävaror och energi går bra hos Holmen

Hon bli ny platschef på Skoghalls bruk

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Siemens i affär värd en halv miljard

Climeon etablerar filial på Island

Nu är gruvan igång

Mer än 1000 MW i vindkraftskapacitet

Se alla Företagens egna nyheter

RS Components fokuserar på innovation och inspiration på electronica 2018

RS Components lanserar podcasten History Makers

Scanautomatic 2018

Nivåvakt och kontinuerlig nivåmätare- JUMO NESOS

Besök JUMO på VA-mässan i Jönköping, 25-27 september

RS Components utökar sortimentet med pneumatiska RS Pro-enheter

AxFlow ställer ut på VA-mässan 25-27september 2018

RS Components presenterar industriella videoskop för inspektion av utrustning

IO-Link-konverter för RS232-apparater

AxFlow AB och Pichano Husum AB ingår samarbetsavtal för Nash pumpservice i Sverige

Industrikamera

Skyddslock för inbyggda givare

IoT-utvecklingssats från RS Components är klar att anslutas till avancerad molntjänstplattform

RS Components lagerför nu den senaste versionen av HARTING PushPull-kontaktdon för industriell miljö

Mer ljusintensitet även med diffust ljus

RS Components presenterar branschens första IP54-klassade IIoT-utvecklingssats från HARTING

Träffa AxFlow på Euro Expo Umeå 29-30 Augusti 2018

PB-Qone - Unikt Profibus instrument.

RS Components presenterar en ny serie med värmekameror för underhåll från Fluke

RS Components avtal med Zerynth förstärker partnerskapet och utökar DesignSparks IoT-kapacitet

RS Components presenterar nytt trådlöst tillbehör att använda med PELTOR-hö...

RS Components blir Glenairs digitala distributionspartner

RS Components lanserar kontaktdonen MUO 2.5 från Molex för elektrisk utrust...

Mångsidig digital indikator med LC-display- JUMO diraVIEW

RS Components lanserar en global designtävling för att ge upphov till en ny...

Sänd till en kollega

0.162