Industribuller inget hinder för bostäder

| Av Magnus Lilienström | Tipsa redaktionen

I en ny rapport från Boverket berättar 41 kommuner att industribuller inte förhindrar bostadsbyggandet. I stort sett fungerar regelverket bra, men myndigheten föreslår ändå lagändringar.

Lite mer än två år efter att de nya industribullerreglerna har införts så har Boverket nu gjort en uppföljande utvärderingen. Av 41 tillfrågade kommuner är det ingen som uppger att bostadsbyggande ställts in på grund av höga nivåer av industribuller.

Företagen däremot uttrycker oro och osäkerhet inför ökat bostadstadsbyggande. De är rädda för att nybyggda bostäder i närheten av deras industriområde ska medföra framtida begränsningar för deras verksamhet.

Boverket konstaterar dock att två år är en ”alltför kort tid för att möjliggöra en uttömmande redovisning”. Detta förklaras med att de nya reglerna inte helt slagit igenom. Dels används fortfarande förlegade riktlinjer, dels har bolagen sen tidigare fastslagna bullernivåer i sina miljötillstånd som enligt Boverket ”konserverar tidigare myndighetsbeslut och åtgärder”.

Rent generellt är det trafikbullret som är det stora problemet vid nybyggnation av bostäder. Därför finns också en förordning för trafikbuller, men inte för industribuller. Detta vill dock Boverket ändra på, och föreslår tillägg för industribuller i den befintliga trafikbullerförordningen. Det är lika bra att det är tydligt från början vad som gäller, än att det blir förseningar och fördyringar i senare skeden, menar myndigheten.

Några riktvärden för industribuller ska dock inte slås fast i lagstiftningen, utan det ska föreslås i myndighetens allmänna råd.

Industribullret kan komma från många olika källor. Alltifrån småbutikers ventilationsanläggningar, till transportintensiva verksamheter eller stora industrianläggningar med verksamhet dygnet runt.

Processindustrin nämns inte explicit som den största bulleralstraren i kartläggningen. Framför allt är det hamnar, åkerier, renhållningsverksamheter och metallindustrier som pekas ut. I en inventering som gjordes 2014 var det framförallt hamnområden som upplevdes problematiska av kommunerna, även om problemet var begränsat.

I den färska uppföljningen är problemen inte längre aktuella på grund av de förändrade riktvärderna som möjliggör högre bullernivåer om den nya bebyggelsen kompenseras med bullerskyddad sida.

En av rekommendationerna i Boverkets rapport är att göra en ny uppföljning om ett par år för att kunna göra en mer utförlig analys av den nya lagstiftningen.

Vad handlar det om?

Alliansregeringen inledde arbetet med att se över och lätta på bullerreglerna för att öka bostadsbyggandet. Experter har varit kritiska eftersom forskningen visat att bullernivåerna snarare borde sänkas.

Process Nordic har rapporterat om konflikten mellan Naturvårdsverket, som velat behålla de tuffare kraven, och Boverket, som varit mer öppna för nya krav. Till slut satte alliansregeringen ned foten och beordrade myndigheterna att komma överens.

De maximalt tillåtna bullernivåerna höjdes och den nuvarande grönröda regeringen har tvingats fortsätta på samma bana eftersom oppositionen med stöd av sverigedemokraterna haft majoritet för högre bullernivåer.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Utforska gruvan virtuellt

Var du än befinner dig i världen ska du kunna gå ner i den virtuella underjordsgruva som forskare vid Luleå tekniska universitet skapat. Du är tusen meter under jord och kan självständigt röra dig mellan schakt och gångar.

Rekordnivåer för vindkraft

Han blir chef för Metsä Board Husum

Industriell vattenhantering – en fråga om överlevnad

Fem motorer går på högvarv och pumpar 23 000 liter vatten per sekund vardera. 12 år tog projektet som nyligen stod klart tack vare imponerande ingenjörskonst. Med hjälp av industriell vattenhantering har man fått bukt med vattenkrisen i Telangana, en delstat i södra Indien.

Plus

Stora Enso:s VD - vurmar för innovativa lösningar

Karl-Henrik Sundström rekryterades för sex år sedan som chef för den svenskfinska skogskoncernen. Uppdraget var att utveckla verksamheten, med ny teknik och nya produkter och stärka ekonomin. Och det har gått bra för Stora Enso på senare år.

Rapsolja sänker utsläppen

Nyhetsbrev

Roboten fixar käket – med precision

Arkiv

Höganäs renar vatten

Höganäs AB meddelar att miljöskyddsmyndigheten i Kalifornien, EPA California, har utfärdat ett villkorligt godkännande för en processlösning för rening av dricksvatten från föroreningar.

Sydafrikansk gruva växer med svensk utrustning

Gruvmaskin i glaslabyrint

”Kör inte lastmaskin i glashus” är ett motto som Sandvik högaktningsfullt struntade i när företaget ville visa vad deras självkörande fordon går för.

De ska hitta framtidens stål-id

Slarv orsakar dioxinbränder

Fler bioraffinaderier höjer inte pris på råvaran

Trots att antalet bioraffinaderier blir fler behöver det inte betyda att priset på bioråvara pressas upp, visar ny forskning.

AR och VR blir snart vardagsmat

Höganäs VD i exklusiv intervju

Att säga att det är mycket på gång hos Höganäs är nästan en underdrift, det händer mycket både i bolagets svenska anläggningar i Höganäs och Halmstad men även internationellt.

1000 ingenjörer sökes!

Förtydligande från Energimyndigheten om biogas

Innovation på G i pappersprocessen

Våga testa nya verkligheter

Augmented och virtual reality eller AR och VR är begrepp som får allt större genomslag ute i industrin även om det är många som fortfarande står som frågetecken. Process Nordic reder ut begreppen.

Mässor som lockar stora som små

Trots ett ovanligt intensivt mässår är intresset för Scanautomatic och Processteknik, på Svenska Mässan i Göteborg i oktober, stort.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

30 miljoner för ökad tillgång på biomassa

Hämtar pris i Tokyo

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

Ingår samarbetsavtal kring pumpar

Fiskeby Boards nye VD

Trävaror och energi går bra hos Holmen

Hon bli ny platschef på Skoghalls bruk

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Siemens i affär värd en halv miljard

Climeon etablerar filial på Island

Nu är gruvan igång

Mer än 1000 MW i vindkraftskapacitet

Han blir ny fabrikschef för SCA:s pappersbruk

Se alla Företagens egna nyheter

RS Components lanserar podcasten History Makers

Scanautomatic 2018

Nivåvakt och kontinuerlig nivåmätare- JUMO NESOS

Besök JUMO på VA-mässan i Jönköping, 25-27 september

RS Components utökar sortimentet med pneumatiska RS Pro-enheter

AxFlow ställer ut på VA-mässan 25-27september 2018

RS Components presenterar industriella videoskop för inspektion av utrustning

IO-Link-konverter för RS232-apparater

AxFlow AB och Pichano Husum AB ingår samarbetsavtal för Nash pumpservice i Sverige

Industrikamera

Skyddslock för inbyggda givare

IoT-utvecklingssats från RS Components är klar att anslutas till avancerad molntjänstplattform

RS Components lagerför nu den senaste versionen av HARTING PushPull-kontaktdon för industriell miljö

Mer ljusintensitet även med diffust ljus

RS Components presenterar branschens första IP54-klassade IIoT-utvecklingssats från HARTING

Träffa AxFlow på Euro Expo Umeå 29-30 Augusti 2018

PB-Qone - Unikt Profibus instrument.

RS Components presenterar en ny serie med värmekameror för underhåll från Fluke

RS Components avtal med Zerynth förstärker partnerskapet och utökar DesignSparks IoT-kapacitet

RS Components presenterar nytt trådlöst tillbehör att använda med PELTOR-hörselskydd

RS Components blir Glenairs digitala distributionspartner

RS Components lanserar kontaktdonen MUO 2.5 från Molex för elektrisk utrust...

Mångsidig digital indikator med LC-display- JUMO diraVIEW

RS Components lanserar en global designtävling för att ge upphov till en ny...

RS Components säljer datasäkerhetsprodukter för att hjälpa företag med GDPR...

Sänd till en kollega

0.149