23948sdkhjf

Storaffär inom geotermisk värmekraft

"Geotermisk värmekraft har alla förutsättningar att bli den främsta källan till förnyelsebar energi"

Climeon har fått sin första stora order för en geotermisk kraftanläggning i Tyskland, och den första ordern inom vad som ursprungligen var tänkt som olja- och gasutvinning. Ordern kommer från elleverantören Geoenergie Kirchweidach (GEK) i Bajern. Ordern, med ett värde på över 5 miljoner euro, är ett viktigt steg i arbetet med att gå från fossila bränslen till en geotermisk basproduktion av energi.

Till skillnad från andra hållbara energiformer, som vind- och solenergi, fungerar geotermisk värmekraft 24 timmar per dygn året runt. Det kan leverera samma utjämnande el som dagens kol- eller oljekraftverk. Detta gör värmekraft till den bästa möjligheten att erbjuda stora mängder förnyelsebar energi som kan ersätta fossila bränslen.

-Tyskland är ledande inom utvecklingen av hållbar energi i Europa, och geotermisk värmekraft har alla förutsättningar att bli den främsta källan till förnyelsebar energi. Med sin stora expertis är GEK den perfekta partnern för att se till att vår europeiska debut blir framgångsrik och möjlig att utveckla framöver. Precis som de affärer vi redan har genomfört på Island och i USA visar detta på hur konkurrenskraftig vår lösning är. Vi ser att vi kan vara en nyckelspelare i transformationen från fossila bränslen till förnyelsebar energi” säger Thomas Öström, Grundare och VD för Climeon

Avtalet gör det möjligt för GEK att använda överskottet från sin geotermiska anläggning. Den geotermiska källan hittades ursprungligen i samband med testborrande efter olja- och gasfyndigheter i området.

- Med det här projektet kan vi ta ett stort steg mot att börja förse den vackra staden Kirchweidach och på sikt till hela Tyskland med hållbar geotermisk energi, säger Wolfgang Hageleit, Grundare GEK

Climeons modulära Heat Power-system kommer att användas tillsammans med värmeproduktionen. Under första fasen beräknas årsleveransen av el uppgå till 14 000 MWh till kraftnätet. Ordern avser 16 moduler, med en option för GEK att köpa ytterligare enheter i en andra fas för att kunna leverera mer än 20 000 MWh årligen.

Genom att systemet kan skapa energi från varmvatten vid låga temperaturer blir det möjligt att använda geotermisk energi i de flesta delar av världen. Affären med GEK visar att geotermisk värmekraft kan spela en viktig roll i Tysklands uttalade mål att gå över till hållbara energilösningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14