23948sdkhjf

Gruvbolag expanderar stort i Finland

Boliden har beslutat att expandera koppar-nickelgruvan Kevitsa och koppar-nickelsmältverket Harjavalta. Sammanlagt investeras 125 miljoner euro fram till 2020.

-Vi beslutade för några år sedan att investera i Harjavaltas kopparproduktion och förändra strategin för nickel. 2016 förvärvades koppar-nickelgruvan Kevitsa som nu är den viktigaste leverantören av koncentrat till Harjavalta. Man ska se investeringsbeslutet som ett led i utvecklingen av våra finska verksamheter, säger Lennart Evrell, Bolidens VD och koncernchef.

Nu investerar man 80 miljoner euro för att öka produktionen i Kevitsa från 7,5 till 9,5 miljoner ton per år från år 2021. Investeringen inkluderar en ny autogenkvarn med kringutrustning och en ny kvarnhall. Investeringarna kommer att inledas under 2018 och full produktion kommer att uppnås i det första kvartalet 2021.

-Efter integrationen av Kevitsaförvärvet är det nu dags att ta nästa steg. Vi har stora mineraltillgångar och höga halter men kvarnkapaciteten i anrikningsverket begränsar produktionen. Dagens beslut är ett viktigt steg för att maximera värdet av Kevitsa, säger Mikael Staffas, direktör affärsområde Gruvor.

45 miljoner euro investeras i Harjavalta och Pori för att öka produktionen av katodkoppar från 135 000 ton till 170 000 ton per år. Investeringen inkluderar flaskhalsinvesteringar i smältverket i Harjavalta och en utbyggnad av kopparraffinaderiet i Pori. Den nya kapaciteten beräknas uppnås första kvartalet 2020. Kapaciteten för raffinering till katodkoppar är mindre än anodproduktionen och ca 15 000 ton anodkoppar säljs idag externt. Med dagens investering kommer all anodkoppar att raffineras internt.

-Dagens beslut på 45 miljoner euro ökar kopparproduktionen och ingår i ett investeringsprogram i Harjavalta under 2017-2019 på över 200 miljoner euro. Investeringar i ett nytt svavelsyraverk och modernisering av smältugnarna pågår, säger Kerstin Konradsson, direktör affärsområde Smältverk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125