23948sdkhjf

Pysande tryckluft ersätts med elektromekanik

Läckage i tryckluftssystem uppgår i vissa fall till så mycket som 50 procent av den tillförda mängden tryckluft

Tryckluft är kostsamt och energikrävande att framställa. Läckage i tryckluftssystem uppgår i vissa fall till så mycket som 50 procent av den tillförda mängden tryckluft. Arbetet med att lokalisera eventuella läckor i systemet är ofta tidskrävande och svårt. Det handlar alltså om stora pengar att tjäna för industrin för att öka konkurrenskraften.

Den goda nyheten är att både tryckluft och hydraulik kan ersättas med elektromekanik. Jämfört med tryckluft kan energiförlusterna minskas med upp till 90 procent och när det gäller hydraulik kan förlusterna minskas med cirka 50 procent visar erfarenheter av installationer som SKF gjort. Nu börjar fler och fler inse att elektromekaniska lösningar är framtiden.

Ett exempel är ett bageri där brödjäsningsprocessen drevs av 26 tryckluftsdrivna cylindrar. När de ersattes med 26 elektromekaniska cylindrar minskade energiförbrukningen i brödjäsningsmaskinen med 90 procent, vilket motsvarar reducerade koldioxidutsläpp med 93 000 kilo per år.

-Genom att plocka bort onödiga energiförluster i form av läckande tryckluftssystem och ineffektiv hydraulik skapas nya möjligheter till att öka lönsamheten”, säger Andreas Axstrin, Key Account Manager på SKF Motion Technologies i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109