23948sdkhjf

Elon Musk har lyft – med sportbil mot Mars

Den kraftfullaste raketen på många år har gått iväg.

Det har varit många människor och processer involverade för att få Elon Musks rymdbolag Space Xs jätteraket Falcon Heavy att slutligen skjutas upp från från Kennedy Space Center i Florida, USA. Den kraftfullaste raketen på många år har nu lyft och är nu på väg mot omloppsbana runt solen. Det rapporterar TT.

Biljetterna för att bevittna uppskjutningen vid Kennedy Space Center i Florida var slutsålda och intresset har varit enormt för testraketen Falcon Heavy, den mest kraftfulla raketen i drift och den största sedan Apollos Saturn V 1973. Jubel bröt ut på Cape Canaveral när raketens 27 motorer sköt farkosten ut i den blå skyn.

Ombord finns inga människor men grundare av elbilstillverkaren Tesla hade placerat en sportbil av märket Tesla för att just befästa målet att vara först ut med en sportbil i rymden.

Musk har skrivit på Twitter att han älskar tanken på en bil som driver runt i rymden och som möjligtvis om miljontals år upptäcks av utomjordingar. Space X har också placerat en provdocka i rymddräkt i förarsätet på sportbilen. Den har fått namnet "Starman".

Destinationen är nu en omloppsbana runt Mars.

USA:s president Donald Trump har också twittrat om raketuppskjutningen. Han gratulerade Musk och hyllade "amerikansk påhittighet när den är som bäst”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173