23948sdkhjf

Tio kvalitetskontroller i ett röntgensystem

För första gången presenteras ett röntgensystem som identifierar främmande komponenter i frusna livsmedel och utför ytterligare 9 kvalitetskontroller i flera höghastighetslinjer. Systemet heter X39. Det är Mettler Toledo som står för lanseringen som ger en fördel till alla inom livsmedelindustrin som behöver effektiv inspektion och utsortering av produkter som innehåller främmande komponenter eller defekter.

Systemet använder en inspektionsprocess i två steg. I det första steget används integrerad laserteknik för att identifiera kvalitetsdefekter avseende flagor och produktens längd, bredd och höjd, oavsett hur produkten är placerad. En uppsättning av intelligenta luftmunstycken sorterar snabbt, effektivt och exakt bort de produkter som anses undermåliga. I det andra steget inspekteras kvarvarande produkter avseende främmande föremål och defekter i form av hål, märken, repor, deformationer, form- eller viktfel. Tack vare tvåstegsutförandet – med både laser och röntgen – och precisionsfunktioner för extremt noggrann utsortering i flera linjer kan tillverkarna omarbeta defekta produkter effektivt, med stora ekonomiska besparingar som följd.

-Det här är marknadens första röntgensystem med en tvåstegsprocess för 10 kvalitetskontroller. Systemet har stora förutsättningar att innebära ett banbrott för livsmedelsindustrin, eftersom det kan kvalitetskontrollera 1 800 produkter per minut – ingen annan röntgenteknik kommer i närheten av det. Med produktinspektion i två steg fördubblas dessutom chansen att omarbeta produkten, vilket innebär stora kostnadsbesparingar då tillverkaren kan minska avfallet kraftigt utan att stänga av linjen. Det här kan förbättras ytterligare, genom att mala ner utsorterad produkt och inspektera resultatet avseende främmande ämnen, i ett sekundärt röntgensystem för bulkproduk, säger Mike Pipe, produktledningschef för Mettler-Toledo Safeline X-ray.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078