23948sdkhjf

Nytt finansieringsbolag ska accelererar värmekraftsteknik

Geotermisk värmekraft har potential att bli en stor global energikälla. En nyckel till att låsa upp den marknaden är projektfinansieringen. Gullspång Invest, LMK Forward och Blue kommer därför att tillsammans investera 60 miljoner som startkapital i ett nytt finansieringsbolag Baseload Capital där Climeon deltar genom en minoritetspost på 20 procent.

-Vi tror att vi kan bidra till en stark ökning av antalet affärer inom geosegmentet, men tar en minoritetspost i Baseload Capital för att bibehålla Climeons fokus på värmekraftsprodukter i världsklass, säger Per Olofsson, styrelseordförande i Climeon.

Climeon tillhandahåller en värmekraftsteknik (heat power) som tillvaratar energin från två typer av källor. Dels spillvärme från industrier och stora motorer och dels geotermisk värme i marken. Heat power är en av de förväntat stora kategorierna inom förnyelsebar energi ihop med sol och vind.

Finansieringsbolaget Baseload Capital kommer främst att investera i geotermisk energi, dvs. förnyelsebar baskraft, avseende Climeons befintliga och framtida affärer.

- Vi ser stor affärspotential inom förnyelsebar geotermisk värmekraft. Vi insåg tidigt att Climeons utveckling kan accelereras kraftigt med projektfinansiering och är oerhört glada över att nu kunna skapa en sådan hävstång. Att få en möjlighet att aktivt delta i utvecklingen av hållbar energiproduktion är väldigt intressant och helt i linje med vår egen affärsidé att investera i meningsfullt värdeskapande, säger Magnus Brandberg, partner hos Gullspång Invest AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062