23948sdkhjf

Nya regler hotar stålindustrin

Med nya regler för EUs handel med utsläppsrätter riskerar Europas stålindustri få cirka 35 procent färre utsläppsrätter 2030, skriver 76 vdar skriver i ett öppet brev till EUs statschefer.

Med nya regler för EUs handel med utsläppsrätter riskerar Europas stålindustri få cirka 35 procent färre utsläppsrätter 2030, skriver 76 vdar skriver i ett öppet brev till EUs statschefer. Risken att stålföretagen då konkurreras ut av företag utanför EU som inte behöver betala för sina utsläpp är överhängande, varnar vdarna. 

− Själva idén med systemet är att det ska löna sig att vara klimatsmart och gå före, men med det här förslaget får även de allra bästa betala dyrt. Det är ett förslag i fel riktning som inte gynnar klimatet, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.


Nedskärningen i fri tilldelning av utsläppsrätter skulle innebära att varje ton stål kommer att beläggas med en extra kostnad. Dessutom drabbas stålindustrin hårt av genomslaget på elpriset när priset på utsläppsrätter går upp.


− Än finns det tid för Stefan Löfven att agera för svensk stålindustri. Att stödja de förändringsförslag som parlamentet föreslår och att kompensera för det höjda elpriset är ett måste för att rädda konkurrenskraften både för svenska och europeiska företag, säger Bo-Erik Pers.


Europaparlamentet har föreslagit förändringar i systemet som gäller restgaser, auktionsandelar, sektorskorrigeringsfaktor och indirekta kostnader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062