Fortsatt kraftlöst i omvärlden

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Sverige är ett av de industriländer som sticker ut med högst tillväxt men mycket tyder på att tillväxtgapet till övriga länder gradvis kommer att slutas, menar Industriarbetsgivarna i årets andra konjunktrapport.

I sin konjunkturrapport gör Industriarbetsgivarna bedömningen att Sveriges BNP växer med cirka 2,5 procent under 2017 för att dämpas till knappt två procent 2018. Man räknar också med att den svenska arbetslösheten kommer att falla endast marginellt från dagens nivåer de kommande åren och att den planar ut strax under sju procent.

 

Industriproduktionen har tagit fart efter en kraftig inbromsning under 2016. Även tjänsteproduktionen och byggandet har utvecklats starkt under årets första månader, men den privata konsumtionen är något svalare. Industriarbetsgivarna gör bedömningen att den privata konsumtionen växer i en årstakt av drygt två procent 2017 till 2018.

 

Den extremt lätta penningpolitiken under flera år har skapat mycket kraftig tillväxt i hemmaekonomin, i synnerhet i byggsektorn och på fastighetsmarknaden. Trots minusränta i flera år i ett läge där konjunkturen går starkt har dock inte Riksbanken lyckats få upp inflationen till målet. Mot den bakgrunden måste man fråga sig om epoken med centralbanker som bedriver penningpolitik baserad på inhemska faktorer har nått vägs ände, avslutar Mats Kinnwall. 

Industribarometrarna är på rekordhöga nivåer i många länder, men tillväxten har inte tagit fart hittills i år. Tvärtom var BNP-tillväxten i USA i början av året den svagaste på tre år och inte heller i Eurozonen förstärktes tillväxten under första kvartalet. Det finns också tecken på avmattning i den kinesiska tillväxtpuckeln.

Just nu finns det inga tecken på att den svaga produktivitetsutveckling som kännetecknat flertalet ekonomier det senaste decenniet håller på att brytas, svag produktivitetstillväxt hämmar i sin tur vinst- och investeringstillväxten. Det betyder att man måste förlita sig på en konsumtionsdriven expansion driven av extremt låga räntor, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Industriarbetsgivarna.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Brand i vindkraftverk

Ett vindkraftverk i Södra Lundby utanför Vara fattade sent på kvällen 15 augusti av okänd anledning eld och förstördes, rapporterar bland andra skaraborgsbygden.se.

Skogsindustrierna förstärker

Förundersökning kring Albyolyckan läggs ned

Skärpt kring radioaktivitet

Skärpta regler kring hur man ska mäta radioaktiva ämnen i dricksvatten sätter press på svenska vattenverk.

Nobbas – ville ha mer makt

Föreslår nytt straffsystem för miljöbrott

De farligaste riskarbetena

Arkiv

Ny jätte i kemivärlden

Bränslet byggs om för O3an

Allt bestrålat bränsle från Oskarshamn 2 har nu lämnat anläggningen och transporterats till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab.

Ny fart på vindkraften

Under andra kvartalet i år beställdes vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 232 MW.

Beslut om ett eventuellt åtal på väg

LKAB säljer maskinpark

Tio miljarder på vattenmiljön

Nio vattenkraftsföretag satsar tio miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö.

Investerar i LNG-infrastruktur i Göteborg

Vindkraftsveto kan försvinna

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Nordic Paper med fabriker i Bäckhammar, Åmotsfors, Säffle och norska Greåker säljs till kinesiska pappersmassagiganten Anhui Shanying Paper Industry Co.

Joint Venture för fossilfritt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall har bildat ett Joint Venture-bolag för att fortsätta driva initiativet HYBRIT framåt.

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Ny modell för balansering

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

PulpEye på Aspa Bruk

"Aldrig varit så säker"

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15