Växthusgaserna ökade 2016

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

De svenska utsläppen av växthusgaser ökade under samtliga kvartal 2016 samtidigt som ekonomin fortsatte att växa, visar SCBs Miljöräkenskaper .

För ökningen står framför allt sjöfarten och flyget samt tillverkningsindustrin och el- gas och värmeverken. Hushållen minskade under samma period sina utsläpp, främst tack vare ökad användning av biodiesel i personbilar.


SCBs Miljöräkenskaper redovisar utsläpp till luft från den svenska ekonomin, så kallade produktionsbaserade utsläpp. Nu finns preliminär statistik med branschfördelade utsläpp för det fjärde kvartalet (2016) och preliminär statistik för helåret 2016 tillgängliga.

Under fjärde kvartalet 2016 uppgick utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin till 16,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Utsläppsnivån motsvarar en ökning med 3,5 procent jämfört med samma period 2015. Det är fjärde kvartalet i rad som utsläppen ökar. Under samma period ökade BNP med 2,6 procent.

För hela 2016 uppgick utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin och hushållen till 62,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar en ökning med 1,7 procent jämfört med 2015. Under året ökade BNP med 3,1 procent.

De ökade utsläppen 2016 har flera förklaringar. Utsläppen från tillverkningsindustrin har ökat samtidigt som utsläppen från el- gas och värmeverk är tillbaka på de nivåer som gällde före nedgången 2015. En nedgång som till stora delar berodde på produktionsstörningar. Under året
ökade dessutom utsläppen från transportbranschen kraftigt – främst inom sjöfarten men även flyget ökar sina utsläpp.

Utsläppen från hushåll (som i huvudsak kommer från personbilar) minskade hela 3,6 procent under 2016 jämfört med 2015. Under fjärde kvartalet minskade utsläppen från hushåll ännu mer, 4,4 procent jämfört med samma kvartal 2015.


Att hushållen under 2016 minskade sina utsläpp förklaras av att inblandningen av biodiesel i dieselbränsle ökade markant. Att användningen av fossil diesel och bensin minskade ledde till lägre utsläpp från vägtrafik och arbetsmaskiner trots att vägtrafiken ökade under 2016.


Den ekonomiska uppgången under 2016 gäller för flertalet branscher varav många har låga utsläpp av växthusgaser. De branscher som ökade mest i absoluta tal är fastighetsbolag, handel, byggverksamhet och tillverkning av motorfordon. Den största nedgången syns inom tillverkning av datorer och elektronikvaror.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pajalagruvan kan starta igen om ett år

Kaunisvaaragruvan i Pajala kan räddas efter att konkursförvaltaren kommit överens med företaget Abecede om att gå vidare med en försäljning.

Brand i Södra Cell

Det brinner sedan tidigt på fredagsmorgonen i isoleringen kring en oljecistern på Södra Cell i Värö. Släckningsarbetet beräknas pågå hela förmiddagen.

Hallsta nominerat till hållbarhetspris

Satsar på nollutsläpp

Brand i vindkraftverk

Ett vindkraftverk i Södra Lundby utanför Vara fattade sent på kvällen 15 augusti av okänd anledning eld och förstördes, rapporterar bland andra skaraborgsbygden.se.

Skogsindustrierna förstärker

Förundersökning kring Albyolyckan läggs ned

Arkiv

Skärpt kring radioaktivitet

Skärpta regler kring hur man ska mäta radioaktiva ämnen i dricksvatten sätter press på svenska vattenverk.

Nobbas – ville ha mer makt

Föreslår nytt straffsystem för miljöbrott

De farligaste riskarbetena

Ny jätte i kemivärlden

Bränslet byggs om för O3an

Allt bestrålat bränsle från Oskarshamn 2 har nu lämnat anläggningen och transporterats till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab.

Ny fart på vindkraften

Under andra kvartalet i år beställdes vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 232 MW.

Beslut om ett eventuellt åtal på väg

LKAB säljer maskinpark

Tio miljarder på vattenmiljön

Nio vattenkraftsföretag satsar tio miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö.

Investerar i LNG-infrastruktur i Göteborg

Vindkraftsveto kan försvinna

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Joint Venture för fossilfritt stål

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Ny modell för balansering

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157