Dags för en packrevolution

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Miljöfrågor för förpackningar har under 30 års tid handlat om att materialminimera och återvinna. Nu är det dags för nästa stora steg: att utveckla egenskaperna utifrån konsumentbeteende och minska matsvinnet.

Vid Karlstads universitet pågår forskning om smarta förpackningar utifrån komplexiteten längs hela kedjan från produktion, transport till konsumtion.

– Det handlar om vad vi kan göra så att människans påverkan på miljön minskar inom området förpackningar för livsmedel, säger Helén Williams, universitetslektor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet. 


Många är idag oroliga för miljöproblem och vill genom sina val bidra till hållbar utveckling. Kunskapen om vad vi konsumenter kan göra på livsmedelsområdet varierar mycket och det råder en stor osäkerhet kring vad som är de bästa valen för miljön.


Denna vecka pågår världens största förpackningsmässa Interpack i Düsseldorf, där Helén Williams från Karlstads universitet deltar som enda svenska talare under Save Food Congressen den 4 maj.


– Jag kommer att visa på olika förpackningslösningar till samma livsmedel och diskutera vilken som är den bästa ur miljösynpunkt.

Eftersom det slängs mycket livsmedel så blir den förpackning som kan hjälpa konsument att slänga mindre mängd mat oftast bäst ur miljösynpunkt. Det gör att en ökning av materialmängden, till nya mer portionsanpassade storlekar blir miljövänligare än en storpack.

En ny förpackningsidé handlar till exempel om en tvådelad påse för sallad, så att man bara bryter förpackningen för en mindre mängd åt gången. Den resulterar i en ökning av mängden material i förpackningen med 40 procent, men den blir miljömässigt bättre om det totalt slängs 3 gram mindre sallad. När matsvinnet minskar så behöver mindre mängder mat och förpackningsmaterial produceras och transporteras helt i onödan och däri ligger miljövinsten.


För att skydda livsmedel och underlätta distribution så ökade mängden förpackningarna drastiskt i mitten av 1900-talet. På 80-talet gjorde en ökad miljömedvetenhet att förpackningen sågs som miljöbov och då kom minskning av materielmängder och återvinning i fokus, vilket vi betraktar som ett andra steg i förpackningsevolutionen. Ökad återvinning är fortsatt viktigt, inte minst med tanke på all plast vi ser i haven idag. En större användning av förnyelsebart material kommer att fortsatt vara betydelsefullt för att minska miljöpåverkan.


– Framför oss ligger nu nästa stora steg, det tredje i förpackningsevolutionen och det är en utveckling av förpackningar som bidrar till minskat svinn, säger Helén Williams. Aktörerna i värdekedjorna behöver samarbeta mer för att gemensamt finna lösningar som bidrar till minskat svinn och framförallt i konsumentledet där det slängs mest mat. Att lära om människor och beteenden är centralt i detta steg i evolutionen, vilket också gör att vi som forskar måste finna nya allianser och arbeta mer tvärvetenskapligt.

För ett år sedan genomfördes ett internationellt forskarmöte på Karlstads universitet, vilket resulterade i att Packaging Saves Food Research Group bildades. Gruppen som leds av Helén Williams har fokus på förpackning och matsvinn och består av forskare från USA, Storbritannien, Finland, Norge, Australien och Sverige. Helén Williams kommer också att presentera gruppens nyligen formulerade forskningsagenda på Interpack.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

900 miljoner ska ta Ringhals bortom år 2020

Så behåller svensk industri toppositionen

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Sverige bygger kvantdator – framtidens superdator

Globalt patent ger global tillväxt för PanPac

Flexibel volumetrisk enhet lanseras

Nyhetsbrev

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Arkiv

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Unikt labb invigt med eld och lågor

Fords tillverkningsprocesser implementeras inom cancervården

Ny klorfabrik klar i maj

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

Ökat kapacitetsutnyttjande i industrin

Ny fabrik kan omvandla slam till ”kisse” katten

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Mångmiljoninvestering i Rottneros bruk

Rottneros investerar 117 miljoner kronor i sina bruk.

Ökad stålproduktion

Underleverantören går starkt

De ökar försäljningen med 70 procent

10 miljoner extra för att sprida tekniken

Peckas naturodlingar tar in mer pengar för att möjliggöra expansion – nu vill man sälja vidare tekniken.

Framgångsrikt digitalt gruvprojekt fortsätter

Alfa Laval tar naturgasorder värd 95 miljoner kronor

Rottneros minskar rörelseresultatet men slår produktionsrekord

Öresundskraft får miljöpris för central fjärrkyla

Process återvinner både bomull och polyester

Alfa Laval tar raffinaderiorder

Bolags hållbarhetsmål kortsiktiga

Munters kyler Facebook

Samma produktionsprocess - men en helt ny marknad

Börjar leverera visionssystem

Pengar till BT Kemisanering

Industrin tappade fart i oktober

Optimerar livslängden efter solljus

Säkerhetsföretag varnar för smygattacker

Världens längsta elkabel

Förarlösa Mercedes röjer snö på flygplats

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.117