23948sdkhjf

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Året har inletts positivt med ökad produktionsvolym och rörelseresultat för första kvartalet, skriver LKAB i ett pressmeddelande när spotpriset för järnmalm under kvartalet handlats till den högsta prisnivån sedan hösten 2014.

foto: fredric alm

Rörelseresultatet uppgick till 7,7 miljarder kronor för första kvartalet och nettoomsättningen till 5,5 miljarder. Det är främst högre järnmalmspriser och högre dollarkurs som påverkat resultat och omsättning positivt medan tidigare säkringsaktiviteter haft motsatt effekt.

Produktionsvolymen uppgick till 7,2 miljoner ton och leveranserna till 6.6 miljoner ton första kvartalet. – en produktionsökning med fyra procent och ökning av leveranserna med fem procent jämfört med samma period föregående år. Lleveranserna utgjordes 86 procent av järnmalmspellets.

Kunderna efterfrågar fortsatt mer pellets än vad som är kontrakterat då utbudet av högkvalitativ pellets fortsatt är lågt på marknaden, skriver LKAB.

Det globala järnmalmspriset har ökat jämfört med det pressade marknadsläget vid början av förra året. Vi har stärkt vår operativa förmåga, produktionen är stabil och inriktningen är nu att fortsätta öka våra volymer inom ramen för de investeringar som redan tagits. Grunden är lagd för ett starkare och mer uthålligt LKAB, vilket innebär att även om prisläget framöver försämras, så är vi försiktigt optimistiska, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.





Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125