23948sdkhjf

Ersätter fossila barriärer

Forskare tittar nu på hur hemicellulosa från pappers- och massaindustrin ska kunna användas som råvara för att framställa skummande material.

Eftersom dessa produkter i dag framställs av fossilbaserade råvaror så har projektet en stor potential ur miljösynpunkt. Och i intresset från branschen är stort.

Skummade material och produkter, som exempelvis används i förpackningsmaterial, tillverkas i dag ofta av fossilbaserade råvaror, till exempel syntetisk plast. Målsättningen med forskningsprojektet är att kunna ersätta den fossila råvaran med förnybar råvara och nu tittar forskarna närmare på hemicellulosa.

Anders Brolin, director of innovation management på Stora Enso, är ordförande i projektets styrelse och forskarna uppger att intresset från branschen generellt är stort.

– Intresset från pappers- och massaindustrin är mycket stort. Stora Enso är en viktig spelare i projektet, exempelvis levererar de hemicellulosa till oss, säger Anette Larsson, biträdande professor i farmaceutisk teknologi vid kemi och kemiteknik, Chalmers.

Ved består, mycket förenklat, av tre olika kemiska föreningar: cellulosa, lignin och hemicellulosa. Hemicellulosa är en restprodukt från tillverkning av massa och forskarna intresserar sig för just denna produkt eftersom den inte ger någon ytterligare miljöbelastning. För att kunna använda hemicellulosa så måste den extraheras, lyftas ut, från de övriga biprodukterna i bruket.

Vilka konkreta resultat har forskningen uppnått så här långt?

– Vi har utvecklat tekniker att kemiskt modifiera hemicellulosa och vi har skummat olika material med olika tekniker, säger Anette Larsson.

Egenskaperna hos det skummade materialet skall kunna styras från mjuka, flexibla strukturer som kan passa som absorbenter till styva skum till förpackningsmaterial. För att möta dessa utmaningar krävs att hemicellulosan modifieras. Det kan exempelvis göras genom substitution med vissa kemiska grupper, tillsatser av mjukgörare och användning av stabilisator för att rent mekaniskt få stelare skum.

Forskarna samarbetar med allt från råvaruleverantörer, konverterare till användare av den skummade produkten. Dessutom arbetar intressenter från industrin med att se till att de framtagna koncepten är relevanta ur ett industriellt perspektiv.

Forskarna tror att projektet kan skapa förutsättningar för en mer konkurrenskraftig pappers- och massaindustri, en ökad användning av biomassa från skogsindustrin samt nya avancerade skummaterial.

– En praktisk tillämpning ligger fem till tio år framåt i tiden, säger Anette Larsson.

Karin Montgomery

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08