Ersätter fossila barriärer

| Av Redaktionen Papernet | Tipsa redaktionen

Forskare tittar nu på hur hemicellulosa från pappers- och massaindustrin ska kunna användas som råvara för att framställa skummande material.

Eftersom dessa produkter i dag framställs av fossilbaserade råvaror så har projektet en stor potential ur miljösynpunkt. Och i intresset från branschen är stort.

Skummade material och produkter, som exempelvis används i förpackningsmaterial, tillverkas i dag ofta av fossilbaserade råvaror, till exempel syntetisk plast. Målsättningen med forskningsprojektet är att kunna ersätta den fossila råvaran med förnybar råvara och nu tittar forskarna närmare på hemicellulosa.

Anders Brolin, director of innovation management på Stora Enso, är ordförande i projektets styrelse och forskarna uppger att intresset från branschen generellt är stort.

– Intresset från pappers- och massaindustrin är mycket stort. Stora Enso är en viktig spelare i projektet, exempelvis levererar de hemicellulosa till oss, säger Anette Larsson, biträdande professor i farmaceutisk teknologi vid kemi och kemiteknik, Chalmers.

Ved består, mycket förenklat, av tre olika kemiska föreningar: cellulosa, lignin och hemicellulosa. Hemicellulosa är en restprodukt från tillverkning av massa och forskarna intresserar sig för just denna produkt eftersom den inte ger någon ytterligare miljöbelastning. För att kunna använda hemicellulosa så måste den extraheras, lyftas ut, från de övriga biprodukterna i bruket.

Vilka konkreta resultat har forskningen uppnått så här långt?

– Vi har utvecklat tekniker att kemiskt modifiera hemicellulosa och vi har skummat olika material med olika tekniker, säger Anette Larsson.

Egenskaperna hos det skummade materialet skall kunna styras från mjuka, flexibla strukturer som kan passa som absorbenter till styva skum till förpackningsmaterial. För att möta dessa utmaningar krävs att hemicellulosan modifieras. Det kan exempelvis göras genom substitution med vissa kemiska grupper, tillsatser av mjukgörare och användning av stabilisator för att rent mekaniskt få stelare skum.

Forskarna samarbetar med allt från råvaruleverantörer, konverterare till användare av den skummade produkten. Dessutom arbetar intressenter från industrin med att se till att de framtagna koncepten är relevanta ur ett industriellt perspektiv.

Forskarna tror att projektet kan skapa förutsättningar för en mer konkurrenskraftig pappers- och massaindustri, en ökad användning av biomassa från skogsindustrin samt nya avancerade skummaterial.

– En praktisk tillämpning ligger fem till tio år framåt i tiden, säger Anette Larsson.

Karin MontgomeryHåll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Brand i vindkraftverk

Ett vindkraftverk i Södra Lundby utanför Vara fattade sent på kvällen 15 augusti av okänd anledning eld och förstördes, rapporterar bland andra skaraborgsbygden.se.

Skogsindustrierna förstärker

Förundersökning kring Albyolyckan läggs ned

Skärpt kring radioaktivitet

Skärpta regler kring hur man ska mäta radioaktiva ämnen i dricksvatten sätter press på svenska vattenverk.

Nobbas – ville ha mer makt

Föreslår nytt straffsystem för miljöbrott

De farligaste riskarbetena

Arkiv

Ny jätte i kemivärlden

Bränslet byggs om för O3an

Allt bestrålat bränsle från Oskarshamn 2 har nu lämnat anläggningen och transporterats till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab.

Ny fart på vindkraften

Under andra kvartalet i år beställdes vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 232 MW.

Beslut om ett eventuellt åtal på väg

LKAB säljer maskinpark

Tio miljarder på vattenmiljön

Nio vattenkraftsföretag satsar tio miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö.

Investerar i LNG-infrastruktur i Göteborg

Vindkraftsveto kan försvinna

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Nordic Paper med fabriker i Bäckhammar, Åmotsfors, Säffle och norska Greåker säljs till kinesiska pappersmassagiganten Anhui Shanying Paper Industry Co.

Joint Venture för fossilfritt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall har bildat ett Joint Venture-bolag för att fortsätta driva initiativet HYBRIT framåt.

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Ny modell för balansering

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

PulpEye på Aspa Bruk

"Aldrig varit så säker"

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156