23948sdkhjf

Processum på ministerrådslista

Processum finns nu med i Nordiska Ministerrådets skrift ”Nordic Bioeconomy – 25 cases for sustainable change” där tjugofem nordiska initiativ och företag som aktivt bedriver forskning, utveckling och produktion av produkter baserade på förnybara råvaror presenteras.
bildtext: Emma Johansson, FoU-ingenjör Processum, vid förbehandlingsreaktorn som är en av Processums många pilotutrustningar.

The Nordic Bioeconomy Panel bildades 2015 på uppdrag av Nordiska Minsterrådet för att ta fram ett förslag till en gemensam nordisk strategi för bioekonomi. Ett steg på vägen har varit att tillsammans med den danska tankesmedjan Sustania välja ut och kategorisera 25 nordiska initiativ inom bioekonomi.

För att bli utvald att finnas med i skriften ska tre kriterier uppfyllas: Hållbar användning av naturresurser, Teknisk innovation och Miljömässiga fördelar. Under kriteriet Hållbar användning av naturresurser skriver författarna till skriften: ”Initiativet är ett utmärkt exempel på hur en grupp intressenter tillsammans kan åstadkomma en mer effektiv råvaruanvändning. Processum stödjer utvecklingen av nya produkter baserade på förnybar vedråvara liksom från sidoströmmar från nuvarande och framtida processer”.

– Det känns fantastiskt hedrande att Processum också på ett nordiskt plan ses som en aktiv och framgångsrik forsknings- och innovationsaktör inom bioekonomi och bioraffinaderi, säger Magnus Hallberg, vd för Processum. Vi bedriver tillsammans med industri, universitet och forskningsinstitut en lång rad projekt vilka alla har syftet att på olika sätt bidra till att vi får ett hållbarare och grönare samhälle.

– Vi deltar i omkring femtio utvecklingsprojekt av olika storlek inom ett brett område. Några exempel är vidareutveckling av protein för foderändamål, gröna kemikalier baserade på industrins restströmmar och täckning av gruvavfall med grönlutslam. Det flesta av våra projekt baseras på skogen som råvara i olika former, inklusive industrins sidoströmmar och avfall. Som en följd av att våra projekt blir allt fler och mer omfattande, liksom att kunduppdragen ökar, är vi nu i en process att anställa ytterligare några kvalificerade medarbetare.
– Att Processum är med i den utvalda skaran tillsammans med betydligt större företag och organisationer, är verkligen ett fint erkännande för vår verksamhet. Vi är också glada över att vår kollega Innventia, som i likhet med Processum är en del av forskningsinstitutet RISE, är ett annat gott exempel, säger Magnus Hallberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141