23948sdkhjf

Domjös lignin allt lönsammare

Domsjös affärsområde för lignin uppvisar god lönsamhet och de två lignintorkarna går för högtryck.
Ligninverksamheten vid Domsjö fabriker har blivit en mycket viktig del av bioraffinaderiet och i framtiden kan ytterligare lignintorkar bli aktuella i fabriken till de två befintliga torkar som går för högtryck. I augusti producerades 10 122 ton lignin, vilket är högre än maxkapaciteten på 5 000 ton per lignintork, skriver Domsjö fabrikers tidning Raffinerat, i årets sista nummer.

- I takt med att cellulosaproduktionen ökar så får vi en allt större mängd lignin. Om produktionen fortsätter att utvecklas kan vi på sikt behöva ytterligare en tork, säger affärsområdeschef Mats Nytorp till tidningen.

Främst efterfrågas Domsjös torkade lignin av betongindustrin som använder det för att ge starkare betong. Ligninet efterfrågas också som bindemedel vid tillverkning av pellets och djurfoder samt som granulat av konstgödsel. Domsjö har en kund som efterfrågar flytande lignin, ett kopparsmältverk i Polen som använder lignin vid tillverkning av kopparbriketter.

Andra användningsområden för lignin är exempelvis vid garvning av läder, oljeborrning och textilfärgning, samt för att förlänga livslängden för bilbatterier.

Förfrågningar från olika nischer kommer men Domsjö kan ännu inte utföra de modifieringar av ligninet som i vissa fall krävs, skriver tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063