23948sdkhjf

Vem ska betala för klimatbiståndet

Ett nytt klimatavtal väntas undertecknas i Paris i morgon, lördag 12 december, men det är delade meningar bland annat om vem som ska betala för klimatbiståndet till fattiga länder.
I-länderna har tidigare lovat hjälpa u-länderna ekonomiskt för att de ska kunna gå in för förnybar energi och anpassa sig till klimatförändringen, men EU och USA anser nu att länder som Kina på grund av sin starka ekonomiska utveckling, också bör vara med och betala för detta.

Det talas också om att ambitionen är att skärpa begränsningen av klimatuppvärmningen till "väl under" två grader, med ansträngningar att nå 1,5 graders temperaturökning. Det är högre ambitioner än tidigare avtal då temperaturhöjningen skulle begränsas till två grader.

Men oron är stor över andra delar i det avtal som ska undertecknas.

- Det är en stor besvikelse att alla siffror vad gäller utsläppsminskningar är borta ur avtalet säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson till SVT Nyheter med anledning av det inte preciseras hur mycket länderna ska fasa ut de fossila bränslena och utsläppen av växthusgaser begränsas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065