23948sdkhjf

Gobigas hotas från flera håll

Gobigas i Göteborg som gör gas av skogsavfall hotas av prispressen från fossil olja och att EU ser stödet till förnybara bränslen som ett olovligt statsstöd.
Den koldioxidskatt Sverige har som ska betala för den klimatpåverkan som fossila bränslen avger och för att gynna produktion av förnybar energi, är inte förenlig med EU:s statsstödsregler. Regelverket kan nu tvinga Sverige att göra om lagstiftningen så att biobränslen inte gynnas mer än fossila bränslen.

EU:s regelverk riskerar flera näringar på biobränsleområdet. Om stöd ges till ett energislag så stöds också den anläggning där bioproduktion byggs och det kan äventyra subventionerna även för bl a biogasproduktion och kraftvärmeverk. EU-kommissionen vill heller inte att stöd ska ges till livsmedelsbaserade bränslen efter år 2020 och det påverkar även användningen av skogsråvara. Kommissionen arbetar på nya krav för bland annat gasformade bränslen oavsett slutanvändning.

SR Vetenskapsradion uppmärksammade i veckan att Gobigas dessutom hotas av de låga oljepriserna som gjort gasen jämförelsevis dyr och att kommunledningen i Göteborg, med det kommunala bolaget Göteborg Energi som huvudfinansiär och ägare av Gobigas, vill dra sig ur sitt engagemang. Det innebär att en utbyggnad med en fyra gånger så stor anläggning på området är hotad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.468