23948sdkhjf

Kinesisk mjukapppersmarknad faller hårt

Tillväxttakten på den kinesiska mjukpappersmarknaden, där SCA är en av de största aktörerna, avtar i takt med att landets ekonomi växer allt långsammare, skriver branschorganisationen Risi, enligt Nyhetsbyrån Direkt.
Trygga tillväxtsiffror i Kina de senaste åren med en mjukpapperkonsumtion som stigit med så mycket som ca 10 procent under åren 2010-2013, har lett till en kraftig kapacitetsutbyggnad i kinesisk mjukpappertillverkning.

Den pågående investeringsvågen riskerar att leda till ett rejält överutbud och fallande kapacitetsutnyttjande, enligt Risi.

Under de senaste tolv åren har mjukpapperskonsumtionen i Kina ökat med i snitt 8 procent per år, med en topp på 9-10 procent 2010-2012. Under 2013 sjönk tillväxten till mindre än 7 procent och Risi räknar med en oförändrad tillväxttakt jämfört med fjolåret, uppger Nyhetsbyrån Direkt.

Priserna för arbetskraft och insatsvaror stiger medan mjukpapperspriserna faller, en trend som kommer att fortsätta.

"Branschen i Kina utmanas av ett allvarligt överutbud. Lönsamheten är generellt låg och många bruk går med förlust. Det står klart att alla spelare inte kan överleva".

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078