23948sdkhjf

Inte längre business as usual

Miljömässiga- och sociala värden måste likställas med ekonomiska värden. Det är inte längre business as usual som gäller.
Sinande, ändliga resurser och klimathot sätter sina avtryck på samhällsutvecklingen liksom annorlunda livsstilstrender hos unga. Den ökande världsbefolkningen kommer att öka behovet av alla resurser - mat, vatten och råvaror, inte minst energiråvaror. Sten Nilsson, skogsanalytiker, tidigare verksam vid det internationella forskningsinstitutet Iiasa, ger sin bild av framtiden för skogsnäringen och ekonomin i senaste numret av SLU:s tidning, Skog & Framtid.

Enligt Sten Nilsson är det för första gången någonsin inte längre business as usual som gäller. Nu handlar det om att se helheten, alltså att arbeta med ekonomiska, miljömässiga och sociala värden tillsammans. Inte bara ekonomiska. Utvecklingen mot en ekonomi på biologisk grund gäller. Något annat är inte möjligt.

För skogsindustrin innebär detta att den hamnat i ett av sina mest dramatiska skeden någonsin. Den måste komplettera traditionella produkter med nya, upphöra med att bara vara en leverantör av råvara och sluta fokusera på produktionskostnader. Det är dags att skogsindustrin knyter band med helt andra branscher och är med i utvecklingsarbetet.

Samtidigt ger Sten Nilsson en känga till den nya regeringen för att vara passiv i de här frågorna. Den borde satsa stenhårt på att få skogsindustrin att klara omställningen till dessa nya produkter.

– Vi står ju just nu på tröskeln till ett nytt ekonomiskt landskap i världen. I framtiden kommer det att vara bioekonomi, ofta kallad, "grön ekonomi", som gäller. I det landskapet handlar det om att minska användningen av råmaterial och insatsprodukter, om ökad återanvändning, minskade mängder avfall och om att reformera politiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062