23948sdkhjf

Vi kan lagra Europas koldioxidutsläpp

Sverige kan lagra lika mycket koldioxid under jord som hela Europa släpper ut på sju år.
Forskare hävdar att koldioxidlagring krävs för att minska våra koldioxidutsläpp och nå klimatmålen, samt att Norden kan ha den potential som fordras för att ta hand om utsläppen. Nu ska förslag på ett antal lämpliga lagringsplatser redovisas, uppger Sveriges Radio.

– Sverige har en potential att lagra 15 gigaton. Det motsvarar ungefär sju år av Europas utsläpp så det är riktigt mycket. Det säger Karen Lyng Anthonsen vid Danmarks geologiska undersökning till Sveriges Radio.

Karen Lyng Anthonsen sammanställer vilka platser under jord i Norden som är bäst lämpade för lagring av koldioxid. Bäst är sandsten med små hål i som är omgiven av annan sten för att hålla koldioxiden på plats när den pumpats in.

Ett projekt pågår som drivs av ett nätverk av universitet och företag där tanken är att redovisa för industri och politiker om vilka möjligheter som finns med koldioxidlagring.

Koldioxidlagring är ett av flera sätt att få bukt med storskaliga utsläpp av koldioxid till atmosfären och FN:s klimatpanel, Internationella energirådet och OECD, har visat att geologisk lagring av koldioxid är en huvudteknologi för att nå klimatmålen. Skeptikerna menar dock att en satsning på CCS innebär mindre forskningspengar till förnybar energi och energieffektiviseringar och att CCS-tekniken kan låsa in oss i ett fossilt energisystem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078