23948sdkhjf

Nanocellulosa renar smutsig industri

Prototyper av nanofilter med hög kapacitet för rening av miljöfarligt processvatten från bland annat industrier har utvecklats av forskare vid Luleå tekniska universitet.


Forskningen som sker i samarbete med Imperial Collage i Storbritannien har nått ett genombrott i och med prototyperna och de ska nu ska testas vid några industrier i Europa, skriver LTU i ett pressmeddelande.

Det är filter av biobaserad nanocellulosa som ska användas för första gången i skarpt läge och testas inom en tryckindustri och vid kommunal vattenrening i Spanien.

Enligt Aji Mathew biträdande professor inom materialvetenskap vid Luleå tekniska universitet, är det många som vill vara med på det här. Bland annat har gruvindustrin och en stor handelskedja i Storbritannien hört av sig.

Forskarna har på ett pappersark, en billig restprodukt från pappersindustrin, fixerat ett tunt ytlager av nanocellulosa med hög filtreringskapacitet. Pappersarken har sedan rullats i flera lager och konstruerats till fyra olika prototyper, kallade patroner, som ska testas. De har hög kapacitet och kan filtrera bort tungmetalljoner från industriellt processvatten, färgrester från tryckindustri och i kommunala reningsverk från humus som försurar dagvatten. Under nästa år kommer större ark med ett lager av nano cellulosa att tillverkas och formas till patroner, och ett tiotal sådana placeras sedan i en filterbox.

Bakom forskningen, som huvudsakligen finansieras av EU, står ett konsortium med forskningsinstitut, universitet, mindre företag och processindustrier. Det koordineras av Luleå tekniska universitet under ledning av Aji Mathew. Hon pratar om att i nästa steg söka mer pengar från EU för att skala upp till industriell nivå.

- Alfa Laval är väldigt intresserad av det här och i början av 2015 går jag in med en andra ansökan till EU:s ramprogram Horizon 2020 med siktet inställt på att få till en fullskalig demonstrationsanläggning, säger Aji Mathew.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078