23948sdkhjf

Massaindustrin får ett starkt 2015

Massaproducenterna kan glädjas åt god efterfrågan med prisökningar som följd under 2015. 
Mycket få kapacitetsutbyggnader på massaområdet verkställs under nästa år som riskerar att höja utbudet och förstöra marknaden, sett med massaproducenternas ögon. Vi får gå tillbaka till år 2011 och ett massapris på 1000 dollar per ton för att hitta så muntra miner.

Ny kortfiberkapacitet leder ofta till överutbud och lägre priser, vilket drar med sig priset på vår nordiska långfibermassa. Tvärtom väntas begränsningen av kortfibermassa bli större än normalt de senaste åren. En minskning i storleksordningen en halv miljon årston krävs för att marknadsbalansen ska vara oförändrad.

Danske Bank skriver i sitt nyhetsbrev för december att kapacitetsbegränsningarna väntas bli högre än en halv miljon årston. Kina fortsätter att stänga miljöbovar i massa- och pappersindustrin. I år har massakapacitet i storleksordningen fem miljoner årston beordrats att stänga av miljöskäl i Kina. Samtidigt har bolag i Sydamerika konsolideras och skjuter investeringar i ny kortfiberkapacitet på framtiden.

Under 2015 räknar Danske Bank med en kapacitetsökning av kortfibermassa på 1,4 miljoner årston, Montes del Plata 1,3 miljoner ton, start Q3 2014, Oji Nantong 0,4 miljoner ton, Q4 2014, och Guaiba II, 1,3 miljoner ton, start Q2 2015.

"Fortsätter den globala efterfrågeökningen på kortfibermassa med ca 3 procent, så motsvarar det en ökning på ungefär 1 miljon årston. Det krävs därmed en stängning av kapacitet på ungefär en halv miljon årston för att marknadsbalansen ska vara oförändrad. Detta är inte helt orealistiskt".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094