23948sdkhjf

Klartecken för geologisk koldioxidlagring

Regeringen har beslutat en ny förordning om geologisk lagring av koldioxid. Det nya regelverket gör det möjligt att tillåta lagring av koldioxid under havets botten. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 mars 2014.


Det tidigare förbudet mot geologisk lagring av koldioxid upphör därmed att gälla.

Beslutet är ett led i genomförandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om geologisk lagring av koldioxid, det så kallade CCS, Carbon Capture and Storage, direktivet.

Avskiljning och lagring av koldioxid i geologiska formationer är en av flera möjliga åtgärder och tekniska lösningar för samhället att minska sina klimatpåverkande utsläpp.

Av CCS-direktivet följer att medlemsstaterna själva får bestämma vilka områden som kan komma i fråga för val av lagringsplatser.

Av regeringens beslut framgår att geologisk lagring av koldioxid och avskiljning av koldioxid ska lyda under miljöbalken. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 mars 2014.

Den typ av koldioxidutsläpp som kan vara aktuella för geologisk lagring är stora punktkällor som stål-, olje- och cementindustri, samt massabruk.

Koldioxidlagring är ett av flera sätt att få bukt med storskaliga utsläpp av koldioxid till atmosfären och FN:s klimatpanel, Internationella energirådet och OECD, har visat att geologisk lagring av koldioxid är en huvudteknologi för att nå klimatmålen. Skeptikerna menar dock att en satsning på CCS innebär mindre forskningspengar till förnybar energi och energieffektiviseringar och att CCS-tekniken kan låsa in oss i ett fossilt energisystem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063