23948sdkhjf

Debatt: "Inga fler subventioner till vindkraft”

Regeringen förseslår att Svensk Kraftnät och skattebetalarna ska stå för kostnaden av nya vindkraftanläggningar för att utbyggnaden av förnybar elproduktion ska bli effektivare. Men förslaget får tumme ner.
Den som vill bygga en vindkraftpark eller annan förnybar elproduktion där förhållandena är som mest optimala, måste idag betala ur egen ficka för det nya nät som krävs för att elen ska kunna matas ut. Elproducenter som levererar elektricitet på ett befintligt nät behöver däremot inte betala ett öre.

I praktiken betyder det att ingen vill vara först med att bygga ett nytt elnät.

Det tillvägagångssättet hämmar utbyggnaden av förnybar elproduktionen och skapar en situation där exempelvis vindkraft inte alltid byggs där förhållandena är bäst.

För att utbyggnaden av förnybar el ska bli mer effektiv vill regeringen i ett nytt förslag att Svenska Kraftnät ska stå för kostnaden av nya nät.

Men Per-Olof Eriksson, fd vd för Sandvik och fd Ordförande i Svenska Kraftnät, samt Jonny Fagerström och Björn Törnvall från Föreningen Svenskt Landskapsskydd, slänger förslaget i papperskorgen. Det finns varken någon ekonomisk samhällsnytta, några arbetsmarknads relaterade skäl eller någon miljönytta med det, anser de tre och tar Tyskland som ett exempel. Där ökar utsläppen av koldioxid i takt med att fossileldade kraftverk tas i drift samtidigt som tyska elkunder dignar under dramatiskt höjda elkostnader, ungefär dubbelt så höga som i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062