23948sdkhjf

Liten men naggande god

Aspa bruk är pionjär då det gäller att testa ny teknik i Sverige. Åtskilliga idéer har implementerats på Aspa, innan någon av de stora drakarna i skogsindustrin, i bästa fall, har tagit dem till sig
Det allra senaste exemplet är en ny patenterad teknik för filtrering av grönlut som höjer kapaciteten och minskar energi- och kemikalieåtgången.

Aspa har testat den och resultatet är över förväntan. Fram till november har anläggningen renat 95 000 kubikmeter grönlut, motsvarande 27 000 ton massa och den startades i mars. Aspa bruks förre vd, Bengt Lindqvist, har räknat hem den på ett år och tjänat upp till 10 miljoner kronor på den.

Aspas styrka är litenheten. Hos någon av de stora koncernerna hade ett projekt som detta drunknat.

I ett litet bruk måste man arbeta på marginalen, gneta med flaskhalsar och förbättra massakvaliteten till det yttersta. På ett stort bruk hade kanske anläggningen kunnat ställas upp men något utrymme för att arbeta successivt med kvalitetsförbättringar hade inte funnits.

Det här projektet förverkligades i expressfart. Avtal 5 juli 2012 och anläggningen var färdigställd i januari 2013. Full drift skedde 4 mars 2013 och sedan maj har Aspa nått fullt kapacitetsutnyttjande.

För en innovatör är samarbete med små enheter avgörande för att lyfta en teknik från skrivbordet till pilotstadiet och vidare till full skala. Precis det har skett i Aspa. Den nya grönlutstekniken är nu på väg ut på marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062