23948sdkhjf

Nya material engagerar Ola Schultz-Eklund

Nya material och affärsmöjligheter ligger bakom Holmens engagemang i den nya staben New Business Development, under ledning av Ola Schultz-Eklund.
Ola Schultz-klund har svängdörrar till den nya staben på Holmens kontor på Strandvägen i Stockholm när Nordisk Papperstidning kommer på besök. Om någon råkar ha en intressant innovation med sig är han eller hon välkommen.

Holmen har en tydlig innovationsprocess där det i dagsläget kanske finns tusen olika idéförslag i pipeline och fler tillkommer. Uppdraget är att försöka att hitta affärsmöjligheter för några av dessa.

Ola Schultz-Eklund kraftsamlar på Holmen. Elva personer; ingenjörer, tekniker och affärsutvecklare, ska syssla med allt som skogsråvaran kan användas till, bioraffinaderiverksamhet, kemikalier eller biokompositer. Fem av dem är lokaliserade i Iggesund och bland annat utvecklingen av bränslen och energi, de övriga i Stockholm för att exempelvis arbeta med nya material och deras affärsmöjligheter.

Ola Schultz-Eklund kommer närmast från ett arbete som vd för Iggesund Workington i England. Med sig i bagaget har han en förmåga att kommunicera med politiker och aktieägare och i egenskap av uppdraget som styrelseordförande för CEPI i London har han tillfört en bredd med affärskontakter som är värdefulla för bolaget. Under Olas ledning ska New Business Development arbeta med skogen som bas men även försöka att använda sidoströmmar från biomassan och skapa spännande affärer.

Framtidsoptimismen hos Ola går inte att ta miste på även om han är en smula förtegen om satsningen.

– Jag tror att sidoströmmarna på sikt kan bli lika viktiga som våra huvudströmmar. Holmens industrianläggningar i sig utgör en bra plattform för fortsatt utveckling.

Att få ut mer av cellulosamolekylen ses som intressant och en del av arbetet handlar om att gå in i allianser med andra aktörer för att skapa affärer. En av satsningarna är i det israeliska företaget Melodea, kring mikrokristallincellulosa. Melodea grundades i samarbete mellan forskare från miljö- och bioteknikområdet, samt industrifolk och Holmen är nu en av delägarna.

Möjligheter uppenbarar sig
Melodea ska arbeta med att vidareutveckla och kommersialisera en ny metod för framställning av mikrokristallincellulosa, MCC. Cellulosafibrer utgör en perfekt källa för mikrokristallincellulosa och Melodea har utvecklat en metod för behandling av MCC till en slags lätt och genomskinlig vätska. Vätskan kan användas i oerhört många applikationer som till exempel papper och bestrykning eller inom elektronikindustrin.

Men möjligheterna kan vara större än så. Mångfalden av tillämpningar för MCC är stor om målet är att uppnå hög styrka eller goda barriäregenskaper.

Cellulosamolekylen går att göra mycket av men är man ensam är det svårt att skapa moment kring nya produkter. Det skapas för få affärer. Därför lägger Holmen ner resurser på att vara med i olika kluster och projekt som kan resultera i business kring nya material från skogsråvaran, säger Ola Schultz-Eklund.

Holmens engagemang i Melodea är intressant på många sätt eftersom israelerna generellt är oerhört skickliga på att kommersialisera idéer och forskningsresultat, något som inte är vår svenska styrka. Känt är också att israeler arbetar effektivt i nätverkande.

– Vi är fokuserade på att göra något av våra råvara, skogen. Att utveckla biprodukter kan vara ett intressant komplement. I framtiden kan bränslen, kemikalier, tråd och viskos komma att stå för de stora flödena från skogen framöver. Givetvis jämte papper och kartong.

New Business Development arbetar mot en vision år 2025. Men vi kommer att få se resultat betydligt tidigare än så.

– Min ambition är att ha några realistiska affärer inom fem år. Då ska vi väl också kunna presentera några siffror på verksamheten, avslutar Ola Schultz Eklund.

Box/ Ola Schultz-Eklund

Ålder: 52

Familj: Fru Yvonne är lärare, samt fyra barn

Bor: Stockholm

Karriär: Forskare STFI, Utvecklingschef Stora Billerud Fors, Chef för pappersbruket i Husum, Chef för Wargöns Bruk inom Holmen Paper och vd för Iggesund Workington.

Intressen: Familjeliv, sport, konst och litteratur.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078