23948sdkhjf

EU premierar svenskt LNG-projekt

LNG-terminalen i Göteborg – som Swedegas och Vopak ska bygga tillsammans med Göteborgs Hamn – har satts upp på EUs lista över infrastrukturprojekt som är av gemensamt intresse för unionen, så kallat PCI, Project of Common Interest.
Projektet uppfyller kommissionens kriterier: bidrar till att integrera de inre marknaderna och öka konkurrensen, öka försörjningstryggheten samt sänkta koldioxidutsläpp, enligt ett pressmeddelande från Swedegas.

EU har gjort en uppskattning att det finns ett investeringsbehov om cirka 1 800 miljarder svenska kronor i infrastruktur för att kunna nå energi- och klimatmålen för 2020. PCI-förfarandet är ett sätt att uppmärksamma och premiera projekt som ”ger kunderna valuta för pengarna på en integrerad marknad”

– Kommissionen lyfter upp investeringar i infrastruktur som förbereder unionens omställning till förnybara energikällor. Det är glädjande att vårt projekt har fått denna status, säger Lars Gustafsson, vd i Swedegas.

Ett förenklat tillståndsförfarande samt ekonomiskt stöd är två möjliga förmåner för PCI-projektet.

Energimarknadsinspektionen har tillsammans med övriga tillsynsmyndigheter i EU deltagit i arbetet med att utvärdera de olika projekten. Det handlar om cirka 250 infrastrukturprojekt inom energi som valts ut för att uppnå en gemensam marknad inom EU för bland annat el och gas.

LNG-terminalen i Göteborg, planeras stå färdig under 2015, ingår även i ett projekt tillsammans med Rotterdam för att få till en effektiv infrastruktur för LNG mellan länderna. Projektet fick nyligen cirka 320 miljoner kronor för att utveckla infrastruktur för renare transporter till havs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063