23948sdkhjf

Lönsamt Södra står stadigt på två ben

2010-01-11 Södra är just nu Europas lönsammaste skogsbolag, och koncernen står stadigt på sina två ben – produktion av massa och sågade trävaror samt det nya benet energiproduktion.
Sakta men säkert svänger den kooperativt ägda skogskoncernen Södra från ett ensidigt beroende av pappersmassa till att vara ett kombinerat skogs- och energiföretag. Södra är i dag Europas lönsammaste skogsföretag och investerar allt mer i energiproduktion, skriver Svenska Dagbladets Nils-Olof Ollevik i en analys på ekonomisajten e24.se på måndagsmorgonen.

Södras överenskommelse med norska Statkraft förra året, värd omkring tio miljarder kronor, omfattar investeringar i vindkraft, leveranser av fjärrvärme, biobränsle och el från massatillverkningen samt dieselbränsle ur svartlut.

– Tidigare kritiserades Södra för att inte integrera produktionen framåt, som det heter, det vill säga förädla pappersmassan till papper och kartong. Idag ser vi att det var klokt att avstå från att investera i tryck- eller finpapper där det nu är överkapacitet och dålig lönsamhet, säger Leif Brodén, koncernchef i Södra.

Genom att hålla fast vid strategin att enbart producera avsalumassa, som kan användas i en mängd olika kvaliteter, har man undvikit problemen i tryckpapperssektorn i Europa och kan nu leverera till expanderande områden som mjukpapper och kartong i Asien. I dag går omkring tio procent av Södras massaproduktion till Kina, skriver Ollevik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064