23948sdkhjf

Sveaskog bemöter kritiken från Pappers

2010-01-04 I mellandagarna riktade flera tunga företrädare för fackförbundet Pappers stark kritik mot Sveaskog i ett öppet brev till näringsminister Maud Olofsson. Nu bemöter Sveaskog kritiken.
Den 29 december publicerade sex avdelningar inom fackförbundet Pappers en debattartikel i tidningen Dagens Arbete, där man kritiserade Sveaskog för att driva upp virkespriset i norra Sverige. Följden, skriver man, blir en så dyr råvara att den svenska pappers- och massaindustrin riskerar att slås ut.

Sveaskog skriver i ett pressmeddelande, att man inte delar uppfattningen att massavedspriset i norra Sverige är för högt.

- Priset på massaved sätts på marknaden av köpare och säljare tillsammans. Den ved vi säljer prissätts på samma sätt som när andra skogsägare säljer. I norra Sverige är efterfrågan på massaved större än tillgången, vilket påverkar prisnivåerna, säger Roger Johansson, marknadsansvarig för Sveaskog i Norr- och Västerbotten.

Det var främst Sveaskogs agerande som både virkseköpare (från olika privata skogsägare) och virkessäljare, som stod i skottgluggen för Pappers' kritik. Pappers önskade ett klarläggande från regeringen rörande direktiven till Sveaskog. Sveaskog har, enligt Pappers, minskat utbudet av massaved och varit aktiva uppköpare på virkesmarknaden. Det kan bara ha till syfte att driva upp priserna, menar Pappers.

”Vi kräver inga subventioner, men vi ifrågasätter starkt ägarens syfte med Sveaskogs agerande. En så stor aktör på virkesmarknaden, tillika ägd av oss gemensamt, måste axla ett ansvar”, skrev Pappers i brevet till näringsministern, som publicerades i Dagens Arbete.

- Sveaskogs köpverksamhet från enskilda skogsägare speglar de prisnivåer som marknaden i övrigt sätter upp. Den skapar mervärden för både de privata skogsägarna och våra kunder, i detta fall de nordsvenska pappers- och massaindustrierna. Skogsägarna får bra betalt för sin skog, och kunderna får sina leveranser snabbt och av hög kvalitet med en pålitlighet som vi vet uppskattas, säger Roger Johansson på Sveaskog.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08