23948sdkhjf

Ökad risk för stigande elpriser

2009-12-30 Lågkonjunkturåret 2009 pressade ner elpriset. Men Sverige tvingades importera el - trots att både industri och hushåll sänkte sin förbrukning. Nu ökar risken för stigande elpriser.
Elkonsumtionen i Sverige minskade med 4,3 procent 2009 jämfört med 2008, enligt elleverantörernas branschorganisation Svensk Energi. Orsaken är främst industrins produktionsnerdragningar.

Men elproduktionen minskade betydligt mer än förbrukningen under 2009. Elproduktionen sjönk med hela 8,8 procent jämfört med 2008, och Sveriges tidigare elöverskott förbyttes mot ett underskott, som täcktes av importerad el.

2009 var det genomsnittliga elpriset 37,06 öre per kilowattimme. 2008 låg snittpriset på 51,25 öre. Om kylan biter sig fast när industrin ökar produktionen efter jul- och nyårshelgerna, finns risk för att elpriserna skjuter i höjden.

– Om vi får väldigt stor efterfrågan och kärnkraftverken fortsätter att stå blir vi tvungna att producera dyr reservkraft i oljeeldade reservkraftverk. Då blir det höga priser, säger Jonas Almquist, VD på elmäklarföretaget Bergen Energi, till TT.

– Det är ett underbetyg för svensk kärnkraft att man inte lyckas få igång reaktorerna före vintern. Förtroendet för elmarknaden undermineras, och det väcks misstankar om att produktion medvetet undanhålls från marknaden, säger Andreas Tipner, analytiker på elhandelsbolaget Telge Kraft.

Som exempel anger han att priset steg till rekordnivån 14,58 kronor per kilowattimme den 17 december på den nordiska elbörsen NordPool.

– Vi investerar många miljarder i effektivisering av våra kärnkraftverk och förlorar tio miljoner kronor per reaktor och dag i intäkter när de står stilla. Att vi med flit skulle avstå från intäkter för att maximera elpriset är helt felaktigt. Vi startar inte reaktorerna förrän de är helt säkra, säger Erik von Hofsten, presschef på Vattenfall Norden, till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066