23948sdkhjf

”Papperspriset faller som en sten”

2009-12-16 Stora prisfall väntas, när förhandlingarna kring 2010 års tidningspapperspriser ska slutföras nu i dagarna. Prisfall på 10-15 procent anses troligt.
Från köparhåll talar man om att minst ta igen de prisuppgångar som skedde under 2009, och redan nu finns det tecken på att så kan bli fallet, skriver nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.

Schibsted har nyligen kommit överens med leverantörer för en större del av den norska mediekoncernens svenska volymer och delar av de norska volymerna.

- Den förhandlingen slutade med prissänkningar på tio till tolv procent i norska kronor, uppger en källa på köparsidan med insyn i det allmänna förhandlingsläget för nyhetsbyrån Direkt.

- Det stämmer att vi stängt förhandlingarna för stora delar av våra svenska och delar av våra norska volymer, men jag vill inte säga något om vilka prisnivåer det handlade om. Vad vi sagt är att vi väntar oss fallande priser för 2010, jämfört med 2009, säger Schibsteds finanschef, Trond Berger.

Det är framför allt överkapacitet, fallande efterfrågan och betydande skillnader i prisnivåer mellan framför allt USA och Europa, som tillsammans bidrar till att priset på tidningspapper väntas falla under 2010. Därtill kommer det faktum att tidningspappersproducenterna i förra förhandlingsvändan lyckades få igenom prishöjningar på en marknad, som redan då präglades av överkapacitet och fallande efterfrågan.

- Det blev en väldigt kraftig prisuppgång i ett läge där det inte alls var motiverat, säger Stampen-gruppens VD och Tidningsutgivarnas ordförande, Tomas Brunegård, till Nyhetsbyrån Direkt. Schibsteds förhandling har varit viktig som en ingångsparameter i årsförhandlingarna, och som det ser ut nu, så kommer priserna på tidningspapper att gå ned med minst cirka tio procent 2010.

2009 års prishöjningar kommer att slå tillbaka mot producenterna i årets förhandlingar, menar Brunegård.

- Min uppfattning är att papperspriserna faller som en sten. De kommer att falla mer än de prisuppgångar vi såg förra året, säger han.

I praktiken skulle det innebära prisfall på cirka 15 procent, när effekten från årsförhandlingarna för 2010 slår in.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064