23948sdkhjf

Färre varsel i svensk pappersindustri

2009-12-10 Hittills i år har knappt 500 personer i den svenska massa- och pappersindustrin varslats om uppsägning. Det är endast en tredjedel så många som i fjol, då cirka 1 500 varslades.
Varslen inom den svenska massa- och pappersindustrin har under senare år legat runt två procent eller strax därunder. Under 2007 och 2008 sköt emellertid varslen i höjden, och de åren låg antalet varslade personer på mellan fem och sex procent i förhållande till antalet anställda.

Under 2008 varslades, enligt fackförbundet Pappers, cirka 1 500 personer. I år ser varslen ut att stanna under 500 personer.

– Vi är tillbaka till ett mer normalt läge, säger Christer Larsson, chefsekonom på Pappers, till Nordisk Papperstidning/Papernet. Branschen har gjort kraftiga nerdragningar, och nu går det inte att ta så mycket till.

Enligt Christer Larssons bedömning har massa- och pappersindustrin i Sverige klarat sig relativt hyggligt under lågkonjunkturen.

– Vi ser nu något lägre produktionsvolymer, men ganska bra marginaler, säger han.

Förklaringarna finns, menar Christer Larsson, dels i att både energi- och virkespriserna gått ner under 2009, och dels i att den relativt svaga svenska kronan haft en gynnsam effekt för branschen.

Christer Larsson ser ganska hoppfullt på 2010. Han tror inte att kronan kommer att stärkas så mycket under året – om inte en markant uppgång i ekonomin skulle äga rum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094