23948sdkhjf

Piteå först i världen med forskning på biodrivmedel från svartlut

2008-01-11 Energimyndigheten i Sverige satsar sex miljoner kronor på ett nytt forskningsprojekt och en ny testanläggning vid ETC, energitekniskt centrum, i Piteå, som därmed blir först i världen med att bedriva forskning på syntesgas från svartlutsförgasning.
"Katalytisk syntes av metanol och DME via svartlutsförgasning" är namnet på forskningsprojektet, som ska pågå i tre år med forskare från både Luleå Tekniska Universitet (LTU) och ETC. I projektet ingår också Chemrec AB, som äger och driver svartlutsförgasaren i Piteå. Huvudman för programmet är Luleå Tekniska Universitet.

Målsättningen är att öka kunskapen om de optimala processerna från gas via katalysator till färdigt drivmedel, DME (Dimetyleter) och metanol. Dessa biodrivmedel, avsedda främst för tunga fordon men även för låginblandning i bensin för personbilar, finns ännu inte på marknaden.

-Vi blir faktiskt först i världen med att på det här viset bedriva forskning på syntesgas från svartlutsförgasning, berättar projektledaren Jonas Hedlund, professor vid LTU, avdelningen för kemisk teknologi. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078