23948sdkhjf

Storföretagen väntar sig höjda elpriser

2007-12-07 Svenska företag tror på kraftigt ökade elpriser under den kommande treårsperioden. Det visar en undersökning genomförd av Telge Kraft.
Majoriteten av respondenterna i höstens Elbarometer tror på kraftiga prisökningar under kommande tre år. Hela åtta av tio uppskattar att priset stiger, och mer än hälften av dem som tror på en ökning förväntar sig en 25-procentig ökning eller mer. Endast åtta procent tror att elpriset sjunker om tre år.

Även på kortare sikt tror företagen på en elprisökning. Nästan 75 procent av de svarande tror att elpriset kommer att stiga under det närmsta halvåret, medan 15 procent uppskattar att elpriset sjunker. Av dem som tror på en höjning, tror hälften att det kommer att stiga med tio procent.

- Anledningen till att det existerar en sådan stark förväntan på ett högre elpris inom en treårsperiod är, som vi ser det, utsläppsrättssystemet. Många inser att fokus på klimatutvecklingen och andra miljöaspekter får ett allt större genomslag, säger Peter Wigert, VD på Telge Kraft. Däremot delar vi inte företagens tro om kortsiktig prisutveckling. Eftersom det hydrologiska läget varit normalt under året, tror vi snarare på stabila eller svagt fallande priser under det kommande halvåret. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094