23948sdkhjf

LKAB granskas av Riksrevisionen

Satsningen på omställningen på fossilfri produktion kommer att granskas av riskrevisionen.

LKAB:s omställning till en klimatneutral verksamhet innebär investeringskostnader för hundratals miljarder kronor som kommer att pågå under en 20-årsperiod. Så stora kostnader behöver kontrolleras, det skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

– Vid så här stora investeringar finns det alltid risker som måste hanteras. Granskningens fokus kommer att ligga på LKAB:s verksamhet och planering, men även regeringens agerande i planeringen kommer att belysas, säger riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar.

Satsningen har bland annat kritiserats för att vara dyr och att vidden av lönsamhet är oklar. "Riksrevisionen har identifierat ett antal potentiella risker med omställningen som skulle kunna påverka dess lönsamhet. Det kan till exempel handla om höga elpriser, risk för förseningar, underskattade investeringskostnader och storskalig tillämpning av en omogen teknik."

Anders Lindberg, presschef på LKAB, säger till DN att bolaget välkomnar Riksrevisionens granskning.

– Vi bedömer att den här omställningen har stor potential, men det finns förstås utmaningar. Därför har vi förståelse för att man vill fördjupa sig i detta, säger han.

Resultatet av granskningen planeras publiceras i april 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063