23948sdkhjf

Kraftig ökning av barkborreangrepp efter Gudrun

Antalet barkborrar i de områden som drabbades av stormen Gudrun ökade med i genomsnitt sju gånger från 2005 till 2006. Det rapporterade fältentomolog Åke Lindelöw vid konferensen Gudrun och insekterna, som hölls på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala på torsdagen.
Antalet barkborrar i de områden som drabbades av stormen Gudrun ökade med i genomsnitt sju gånger från 2005 till 2006. I vissa områden är ökningen t o m 20 gånger större än i fjol.

Det rapporterade fältentomolog Åke Lindelöw vid konferensen Gudrun och insekterna, som hölls på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala på torsdagen.

Antalet träd som dödats av barkborreangrepp har ökat dramatiskt i många av de stormdrabbade områdena. Under 2006 angreps ungefär hälften av vindfällena.

Hur mycket skog som kan komma att drabbas under kommande år är svårt att säga eftersom det är beroende av ett antal faktorer, bland anat om det blir torra och varma eller kalla och regniga somrar. Men forskaren Martin Schroeder anser att det är troligt att volymen dödade träd kommer att bli större 2007 än under 2006.

Även snytbaggarna, som framför allt angriper plantor väntas öka i antal under nästa år, och risken är stor för svåra plantskador.

Det är mycket svårt att göra en säker prognos för hur barkborrens framtida härjningar i de stormdrabbade skogarna, men professor Bo Långström pekar på ett antal olika bekämpningsmetoder som kan användas var för sig eller i kombinationer. Att söka och plocka bort insekterna är en självklar metod, enligt Långström. Olika fångstmetoder där feromoner används, alltså det doftämne som lockar insekterna, bör också ingå i bekämpningen. Skogsstyrelsen arbetar nu med en handlingsplan som skall presenteras den 30 november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063