23948sdkhjf

Anglo-American knoppar av Mondi

Den brittisk-sydafrikanska gruv- och mineraljätten Anglo-American Corporation har fattat beslut om att knoppa av Mondi och placera bolaget på Londonbörsen. Det bekräftar Anglo-American i ett pressmeddelande i samband med presentationen av årsresultatet för 2005. Verksamheten i Mondis enheter i Norden - i Sverige, Norge och Danmark - kommer inte att förändras genom beslutet.

Anglo-Americans planer på att knoppa av Mondi har varit kända en tid, men nu har alltså beslutet fattats. Avyttringen kommer att ske under 2006-2007. Det anses dock troligt, att Anglo-American kommer att behålla en ägarandel i Mondi, uppger initierade källor till Nordisk Papperstidning.

Anglo-American nådde ett rekordresultat 2005, som enligt koncernchefen Tony Trahar innebar en kraftig förbättring jämfört med året innan. Pappers- och förpackningsverksamheterna, som inkluderar Mondi, visade dock ett något svagare resultat och nådde 2005 en omsättning på 6 673 miljoner dollar (6 691 miljoner 2004). Vinsten sjönk från 569 miljoner dollar 2004 till 495 miljoner dollar 2005. Mondi har genomfört en rad kostnadsbesparande och intäktshöjande åtgärder under året, vilka har bidragit med 223 miljoner dollar till årets resultat.

Mondi avslöjar också långt framskridna planer på en omfattande investering i ny massaproduktion vid fabriken i Syktyvkar i nordvästra Ryssland. Det talas om en investering på runt 1,5 miljarder dollar för att öka massaproduktionen med cirka en miljon årston.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062