23948sdkhjf

IT-utvecklingen hotar pappersindustrin

Den pågående utvecklingen inom IT-området kommer på sikt att utarma tillverkningen av tryckpapper. Det skriver Nordisk Papperstidning i sitt januarinummer och hänvisar till en forskningsrapport, som pekar på hur digital teknik utgör konkreta hot mot stora delar av pappersindustrin. Och vad värre är, skriver tidningen, branschens företrädare tar i många fall lätt på hoten.

Forskningsrapporten publicerades i höstas av professor Sten Nilsson vid IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) i Wien och doktor Lauri Hetemäki vid finska skogsforskningsinstitutet Metla.

Det är, enligt rapporten, i första hand tidningspapper som går en mörk framtid till mötes. Men även åtgången av finpapper och journalpapper kan förväntas minska, när IT mer och mer tar plats i konsumenternas vardag.

- Med tanke på att tryckpapper är skogsindustrins största produktgrupp, måste konkurrensen från IT tas på största allvar, menar Lauri Hetemäki. Han tycker att branschens företrädare inte alltid gör det, även om attityden håller på att förändras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125