23948sdkhjf

Nanoteknik ska ge billigare massablekning

Forskningsprojektet "Nanoteknik för skogsindustrin" vid Mittuniversitetet har tilldelats 2,7 miljoner kronor från KK-stiftelsen. Projektets övergripande syfte är att undersöka hur man kan öka prestandan i de elektroder som används för tillverkning av blekningskemikalier till pappersmassa. Bättre elektroder innebär att mindre energi behöver förbrukas.

Vanligt bordssalt kan inte användas för att bleka pappersmassa, men det kan däremot klorat som utvunnits ur ”vanligt” salt. För att få fram klorat skickas ström genom en saltlösning med hjälp av elektroder. I projektet ”Nanoteknik för skogsindustrin” vill man undersöka hur man kan göra dessa elektroder mer effektiva. Att få fram klorat ur salt är nämligen en mycket energikrävande process.

– Vi hoppas att det den här forskningen ska resultera i att pappers- och massaindustrin ska kunna sänka sin energikonsumtion. Projektet kommer även att innebära att Mittuniversitetet inleder ett nytt samarbete med Lunds universitet, KTH och Chalmers samt företagen Permascand och Obducat. Dessutom kommer projektet att gagna civilingenjörsprogrammet med inriktning teknisk fysik vid Mittuniversitetet genom att studenterna får ta del av forskningen och även får kontakt med de företag som ingår i projektet, säger koordinator Håkan Olin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094