23948sdkhjf

Nu JO-anmäler vi...

Process Nordics reporter Jesper Gunnarsson anmäler med tidningens fulla stöd Naturvårdsverket och Naturvårdverkets och Energimyndighetens gemensamma forskningsprogram Vindvals programsekreterare till JO. Indirekt omfattar anmälan även Vindvals kanslichef.

Vi vill ha klarhet av JO vilka skyldigheter Naturvårdsverket och programsekreterare har när vi begär ut mejlkommunikationen mellan myndigheten, programsekreteraren och ett antal involverade energibolag.
Omständigheterna är anmärkningsvärda.

Det handlar om en utdragen fördröjning av en begäran av Jesper Gunnarsson att få ut en mejlkonversation som slutar med att Process Nordic fick ut en tom mejlinglista efter det att programsekreteraren raderat alla mejl.

Dumhet eller medvetet underhållande av dokumentation tillhörande en myndighet av programsekreteraren, en halvtidsanställd konsult? Det där får JO bringa klarhet i.

Anmärkningsvärt är att Vindvals kanslichef inte anser det är något att hänga upp sig på – det att Vindvals programsekreterare raderat myndighetens mejl efter det att de efterfrågats av Process Nordics reporter Jesper Gunnarsson.

Lika anmärkningsvärt är att kanslichefen inte tidigare reagerat över att Vindvals ordförande systematiskt raderar sina mejl, förutom ett antal viktigare mejl som han sparar på en extern hårddisk.

När Process Nordic vill titta på dem visar det sig att ordförandens hårddisk gått sönder (sic!, var det inte hunden som tuggat sönder den...). Ordföranden förklarar att han vidtalat expertis som förklarat hårddisken som stendöd.

Bakgrunden är att Process Nordic skrivit om hur en forskningsrapport, som starkt ifrågasätter vindkraften i anslutning till renmarker, efter flera månaders påtryckningar stoppats av vindkraftsbolag och konsultbolag i anslutning till forskningsprogrammet Vindval.

”Jag har aldrig varit med om något liknande”, berättar forskningsledaren Anna Skarin, som tidigare genomfört två liknande forskningsprogram där resultaten entydigt pekade på att renarna stördes av vindkraften och försökte undvika den.

Det var detta som var vårt huvudsakliga intresse när vi skrev om saken.

Att vi JO-anmäler handlar om att vi måste försvara vår rätt att fullgöra våra arbetsuppgifter. Och att också slippa känslan av att Sverige är en bananrepublik, där industrin(i den här fallet vindkraftindustrin) och statsmakten går armkrok.

Peter Håkansson
chefredaktör

Inledaren tidigare publicerad i Process Nordic nr 4 2017

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094