Nu JO-anmäler vi...

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

Process Nordics reporter Jesper Gunnarsson anmäler med tidningens fulla stöd Naturvårdsverket och Naturvårdverkets och Energimyndighetens gemensamma forskningsprogram Vindvals programsekreterare till JO. Indirekt omfattar anmälan även Vindvals kanslichef.

Vi vill ha klarhet av JO vilka skyldigheter Naturvårdsverket och programsekreterare har när vi begär ut mejlkommunikationen mellan myndigheten, programsekreteraren och ett antal involverade energibolag.
Omständigheterna är anmärkningsvärda.

Det handlar om en utdragen fördröjning av en begäran av Jesper Gunnarsson att få ut en mejlkonversation som slutar med att Process Nordic fick ut en tom mejlinglista efter det att programsekreteraren raderat alla mejl.

Dumhet eller medvetet underhållande av dokumentation tillhörande en myndighet av programsekreteraren, en halvtidsanställd konsult? Det där får JO bringa klarhet i.

Anmärkningsvärt är att Vindvals kanslichef inte anser det är något att hänga upp sig på – det att Vindvals programsekreterare raderat myndighetens mejl efter det att de efterfrågats av Process Nordics reporter Jesper Gunnarsson.

Lika anmärkningsvärt är att kanslichefen inte tidigare reagerat över att Vindvals ordförande systematiskt raderar sina mejl, förutom ett antal viktigare mejl som han sparar på en extern hårddisk.

När Process Nordic vill titta på dem visar det sig att ordförandens hårddisk gått sönder (sic!, var det inte hunden som tuggat sönder den...). Ordföranden förklarar att han vidtalat expertis som förklarat hårddisken som stendöd.

Bakgrunden är att Process Nordic skrivit om hur en forskningsrapport, som starkt ifrågasätter vindkraften i anslutning till renmarker, efter flera månaders påtryckningar stoppats av vindkraftsbolag och konsultbolag i anslutning till forskningsprogrammet Vindval.

”Jag har aldrig varit med om något liknande”, berättar forskningsledaren Anna Skarin, som tidigare genomfört två liknande forskningsprogram där resultaten entydigt pekade på att renarna stördes av vindkraften och försökte undvika den.

Det var detta som var vårt huvudsakliga intresse när vi skrev om saken.

Att vi JO-anmäler handlar om att vi måste försvara vår rätt att fullgöra våra arbetsuppgifter. Och att också slippa känslan av att Sverige är en bananrepublik, där industrin(i den här fallet vindkraftindustrin) och statsmakten går armkrok.

Peter Håkansson
chefredaktör

Inledaren tidigare publicerad i Process Nordic nr 4 2017Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pajalagruvan kan starta igen om ett år

Kaunisvaaragruvan i Pajala kan räddas efter att konkursförvaltaren kommit överens med företaget Abecede om att gå vidare med en försäljning.

Brand i Södra Cell

Det brinner sedan tidigt på fredagsmorgonen i isoleringen kring en oljecistern på Södra Cell i Värö. Släckningsarbetet beräknas pågå hela förmiddagen.

Hallsta nominerat till hållbarhetspris

Satsar på nollutsläpp

Brand i vindkraftverk

Ett vindkraftverk i Södra Lundby utanför Vara fattade sent på kvällen 15 augusti av okänd anledning eld och förstördes, rapporterar bland andra skaraborgsbygden.se.

Skogsindustrierna förstärker

Förundersökning kring Albyolyckan läggs ned

Arkiv

Skärpt kring radioaktivitet

Skärpta regler kring hur man ska mäta radioaktiva ämnen i dricksvatten sätter press på svenska vattenverk.

Nobbas – ville ha mer makt

Föreslår nytt straffsystem för miljöbrott

De farligaste riskarbetena

Ny jätte i kemivärlden

Bränslet byggs om för O3an

Allt bestrålat bränsle från Oskarshamn 2 har nu lämnat anläggningen och transporterats till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab.

Ny fart på vindkraften

Under andra kvartalet i år beställdes vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 232 MW.

Beslut om ett eventuellt åtal på väg

LKAB säljer maskinpark

Tio miljarder på vattenmiljön

Nio vattenkraftsföretag satsar tio miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö.

Investerar i LNG-infrastruktur i Göteborg

Vindkraftsveto kan försvinna

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Joint Venture för fossilfritt stål

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Ny modell för balansering

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13