Optimerar stränggjutningsprocessen

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

28 mars disputerade Jennie Svensson, Högskolan Dalarna, på en avhandling om att optimera stränggjutningsprocessen och reducera igensättning av gjutrör vid KTH.

Avhandlingen, " An Experimental Study to Improve the Casting Performance of Steel Grades Sensitive for Clogging", har fokus på igensättning, där keramiken i gjutröret är i kontakt med flytande stål vid stränggjutning av stål. Det är svårt att helt undvika icke metalliska inneslutningar i det flytande stålet men genom bra materialval i gjutrör kan igensättningen reduceras.

Flera processteg i gjutprocessen har studerats, för att reducera igensättningen. Först studerades förvärmningsprocessen av gjutrör. Resultaten visade att gjutrören kan avkolas under förvärmningsprocessen. Dessutom så resulterar avkolningen i en större igensättningsgrad. Därefter undersöktes 2 plasma beläggningar för att kunna reducera igensättningsgraden.

En beläggning av kalcium titanat (CaTiO3) blandat med yttria stabiliserad zirconia (YSZ) användes för gjutning av aluminiumtätat stål. Beläggningen testades i laboratorieexperiment och pilotskaleförsök. Den andra beläggningen bestod av YSZ och användes för gjutning av ceriumlegerat rostfritt stål.
Beläggningen undersöktes i laboratorieexperiment, pilotskaleförsök och industriella verksförsök. Resultaten visade på att igensättningsgraden reducerades vid tillämpning av båda beläggningsmaterialen.

En till aspekt att ta hänsyn till för att reducera igensättningsgraden är att tillverka ett rent stål. Därför kartlades stålet renhet i gjutlådan experimentellt. Resultatet av kartläggningen visade att det förekom inneslutningar från slaggen, desoxidations produkter och gjutlådans infodringsmaterial. Inneslutningarna observerades både i gjutlådan och i slutproduktenHåll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pajalagruvan kan starta igen om ett år

Kaunisvaaragruvan i Pajala kan räddas efter att konkursförvaltaren kommit överens med företaget Abecede om att gå vidare med en försäljning.

Brand i Södra Cell

Det brinner sedan tidigt på fredagsmorgonen i isoleringen kring en oljecistern på Södra Cell i Värö. Släckningsarbetet beräknas pågå hela förmiddagen.

Hallsta nominerat till hållbarhetspris

Satsar på nollutsläpp

Brand i vindkraftverk

Ett vindkraftverk i Södra Lundby utanför Vara fattade sent på kvällen 15 augusti av okänd anledning eld och förstördes, rapporterar bland andra skaraborgsbygden.se.

Skogsindustrierna förstärker

Förundersökning kring Albyolyckan läggs ned

Arkiv

Skärpt kring radioaktivitet

Skärpta regler kring hur man ska mäta radioaktiva ämnen i dricksvatten sätter press på svenska vattenverk.

Nobbas – ville ha mer makt

Föreslår nytt straffsystem för miljöbrott

De farligaste riskarbetena

Ny jätte i kemivärlden

Bränslet byggs om för O3an

Allt bestrålat bränsle från Oskarshamn 2 har nu lämnat anläggningen och transporterats till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab.

Ny fart på vindkraften

Under andra kvartalet i år beställdes vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 232 MW.

Beslut om ett eventuellt åtal på väg

LKAB säljer maskinpark

Tio miljarder på vattenmiljön

Nio vattenkraftsföretag satsar tio miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö.

Investerar i LNG-infrastruktur i Göteborg

Vindkraftsveto kan försvinna

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Joint Venture för fossilfritt stål

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Ny modell för balansering

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139