"Cementindustrin är viktig för Sverige”

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

Vid interpellationsdebatten i riksdagen 29 mars slog näringsminister Mikael Dambergfast att inga fler större Natura 2000-områden är aktuella på Gotland. 

– Det är ett välkommet besked från näringsministern. Nu återstår det att se hur Naturvårdsverket väljer att agera, och först därefter vet vi vad regeringen har att ta ställning till, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa som driver verksamheten i Slite på Gotland.

Den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson frågade i en interpellation näringsministern om han och regeringen står fast vid sin tidigare hållning att den svenska cementtillverkningen på Gotland ska finnas kvar och utvecklas, och hur man tänker tillse detta?

Anledningen till interpellationen är det förslag på nya Natura 2000-områden som Länsstyrelsen på Gotland skickat in till Naturvårdsverket. Förslaget, som Cementa menar inte är sakligt eller vetenskapligt grundat, skulle kraftigt begränsa möjligheterna till framtida kalkutvinning i området kring Slite. Statsminister Stefan Löfven har sedan tidigare uttalat att man ser möjligheter att satsa på kalkindustrin på Gotland.

Behovet av cement kommer fortsätta att vara stort, enligt Cementa. Cement är en nyckelkomponent i betong, som används i allt från bostäder och infrastruktur till säker vattenhantering och elförsörjning – sådant som efterfrågas i dagens moderna samhälle.

Befolkningsökning i kombination med trenden att allt fler vill bo tätare i städer gör att betongen kommer fortsätta att vara ett centralt byggmaterial även framöver, påpekar Cementa.

– Ett utpekande skulle kunna innebära att vi riskerar trygg försörjning av vårt mest använda byggmaterial, vilket vore olyckligt när vi idag har ett bostadsbyggande på rekordnivåer och planerar för omfattande infrastrukturprojekt, säger Karin Comstedt Webb.

Naturvårdsverket väntas under våren fatta beslut i frågan. Om man väljer att gå vidare med länsstyrelsens förslag om nya Natura 2000-områden på Gotland så hamnar frågan på regeringens bord som då måste fatta beslut.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Brand i vindkraftverk

Ett vindkraftverk i Södra Lundby utanför Vara fattade sent på kvällen 15 augusti av okänd anledning eld och förstördes, rapporterar bland andra skaraborgsbygden.se.

Skogsindustrierna förstärker

Förundersökning kring Albyolyckan läggs ned

Skärpt kring radioaktivitet

Skärpta regler kring hur man ska mäta radioaktiva ämnen i dricksvatten sätter press på svenska vattenverk.

Nobbas – ville ha mer makt

Föreslår nytt straffsystem för miljöbrott

De farligaste riskarbetena

Arkiv

Ny jätte i kemivärlden

Bränslet byggs om för O3an

Allt bestrålat bränsle från Oskarshamn 2 har nu lämnat anläggningen och transporterats till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab.

Ny fart på vindkraften

Under andra kvartalet i år beställdes vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 232 MW.

Beslut om ett eventuellt åtal på väg

LKAB säljer maskinpark

Tio miljarder på vattenmiljön

Nio vattenkraftsföretag satsar tio miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö.

Investerar i LNG-infrastruktur i Göteborg

Vindkraftsveto kan försvinna

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Nordic Paper med fabriker i Bäckhammar, Åmotsfors, Säffle och norska Greåker säljs till kinesiska pappersmassagiganten Anhui Shanying Paper Industry Co.

Joint Venture för fossilfritt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall har bildat ett Joint Venture-bolag för att fortsätta driva initiativet HYBRIT framåt.

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Ny modell för balansering

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

PulpEye på Aspa Bruk

"Aldrig varit så säker"

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.208