23948sdkhjf

Kan bli Preemraffs största investering någonsin

Inom två år fattar Preemraff och amerikanska Beowulf Energy ett slutgiltigt beslut om det som kan bli en av Sveriges största industrisatsningar någonsin – projektet Rocc som beräknas kosta 15 miljarder kronor och stå klar 2022.
bild: Preems raffinaderi i Lysekil. Fotograf: Patrik Johäll.

Rocc handlar om att förvandla dieselhaltig tjockolja till svavelfri bensin och diesel. Den dieselhaltiga tjockoljan säljs idag som fartygsbränsle, berättar Sveriges radios P4 Väst.

– En av Sveriges största industriinvesteringar genom tiderna. Vi var på väg att sjösätta ett liknande projekt för tio år sedan, men då gjorde den globala finanskrisen att vi fick avbryta det, säger raffinaderidirektör Peter Abrahamsson till P4 Väst.

Preemraff har nu skickat in en ansökan om ett miljötillstånd från Mark- och Miljödomstolen. Yttranden från bland annat Länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsberedskap är på väg.

Naturvårdsverket kräver i sitt yttrande mer specificerade uträkningar av utsläppsnivåer och fakta kring utsläppstekniken.

– Vi minskar svavelhalten i produkterna, men kommer samtidigt öka svavelutsläppen lokalt i Lysekil, säger Peter Abrahamsson. Till P4Väst
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094