23948sdkhjf

Misstag orsakade farlig syra-cocktail

En allvarlig giftolycka inträffade på torsdagen i tyska staden Oberhausen vid Rhen-Herne-kanalen norr om Dusseldorf. Saltsyra pumpades av misstag över i en tank med koncentrerad svavelsyra vid en fartygslossning. Tanken förstördes och ett större giftmoln spreds över staden.
Enligt platschefen vid Hamn Chemie i Oberhausen Axel Knauber handlar det om den mänskliga faktorn då en anställd kopplat den lossade saltsyran till fel tank.

Den 600 kbm stora tanken brast av den kraftiga värmen när svavelsyran och saltsyran blandades och en stor del av syran läckte ut.

De 200000 invånarna i Oberhausen ombands stanna inomhus och hålla fönster och dörrar stängda. Bussar dirigerades om från närområdena och båttrafiken på den närliggande kanalen som leder ut i floden Rhen stoppades under några timmar när giftmolnet drog över staden. Brandmän använde vattenkanoner för att bekämpa giftmolnet.

Under kvällen och natten mot fredagen samlades den läckta syran upp upp i en fångstbassäng medan man tömde den trasiga tanken på sitt innehåll. Drygt 300 tankbilslaster krävdes för att tömma tanken.

Skadorna efter olyckan, där i stort sett endast tanken skadades, beräknas kosta omkring 15 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062