23948sdkhjf

Ny jätteinvestering i Blykalla

Indiska investmentföretaget Essel Group Middle East investerar cirka 1,8 miljarder kronor i det svensk-kanadensiska företaget Blykalla reaktorer Stockholm, även kallat LeadCold internationellt. Investeringen gör det möjligt för Blykalla att licensiera och bygga världens första privatfinansierade blykylda kärnkraftverk.
Blykalla reaktorer Stockholm utvecklar små blykylda kärnkraftverk för en hållbar, säker och kostnadseffektiv produktion av el och värme i arktiska regioner. Blykallas teknik ersätter därmed den fossilbaserade teknik som används i kärnkraftverk i dag.

I oktober 2016 beslöt Essel Group ME att investera 150 miljoner kronor i företaget, och går nu in med ytterligare finansiering på cirka 1,8 miljarder kronor. Satsningen gör det möjligt för Blykalla Reaktorer Stockholm att genomföra Blykallas F&U-program, gå igenom processen för att få tillstånd från Kanadas kärntekniska säkerhetsmyndighet att bygga företagets Sealer-reaktor i Kanada, samt att bygga en demonstrationsreaktor.

Blykallas reaktor Sealer har utvecklats på Kungliga Tekniska Högskolan. Sealer är en liten blykyld reaktor med konventionellt uranbränsle, utformad så att ingen olycka ska leda till ett behov av att evakuera kringboende. Sealer har en livslängd på upp till 30 år utan behov av påfyllning av bränsle. I ett längre perspektiv kan Sealer-reaktorer även köras på återvunnet bränsle från dagens kärnkraftindustri.

Blykalla reaktorer Stockholm har fått stöd i sin affärsutveckling genom Uppsala Innovation Centres program UIC Business Prep.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.895