23948sdkhjf

Höga gifthalter i norrländska sediment

Höga halter av organiska miljöföroreningar och metaller i bottensediment vid pappers- och träindustrier i Norrland, visar SGUs kartläggning av fiberbankar som genomförts i samarbete med fem länsstyrelser i Norrland, skriver man på sgu.se.
Kartläggningen av sedimenten finns nu redovisad i en ny rapport: ”Kartläggning och riskklassning av fiberbankar i Norrland”. Denna gång har även fiberhaltiga sediment i inlandsvatten undersökts.

SGU har sedan 2010 identifierat sammanlagt 44 olika fiberbankar, – bottensedimentlager som nästan enbart är uppbyggda av massafibrer. Man khar även artlagt totalt 26 kvadratkilometer sediment med ett påtagligt innehåll av massafibrer, trä eller barkflis, så kallade fiberrika sediment.
Halterna av organiska miljöföroreningar och metaller i de undersökta fiberbankarna/fiberrika sedimenten är höga överlag och att nivåerna ofta överskrider gränsvärdena, konstateras i undersökningen.

Informationen från inventeringen har använts i en ny riskklassificering som har utvecklats av Länsstyrelsen i Västernorrlands län i samarbete med konsultföretaget Golder Associates.

– Kunskapen om hur fibrer spridits och avlagrats har ökat, liksom de praktiska erfaren­heterna av att arbeta i vattenområden med olika karaktär, säger Johan Norrlin, projektledare på SGU, på skg.se.

Kartläggningen är ett samarbete mellan SGU och länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg efter en särskild finansiering från Havs- och Vattenmyndigheten.

– Resultaten kommer att fungera som ett underlag för länsstyrelsernas vidare prioriteringar och planering av eventuella åtgärder för förorenade och fiberhaltiga sediment, säger Lijana Gottby, samordnare för länsstyrelserna och SGU, på skg.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063